20 Nisan 2024 Cumartesi

KESK Kadın Meclisi polis engelini tanımadı

KESK Kadın Meclisi, Diyarbakır'da polis engelini tanımayarak eylem yaptı. Söz alan KESK Kadın Sekreteri Koyun, her türlü erkek-devlet şiddetine karşı mücadele edeceklerini vurguladı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi'nin, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Diyarbakır'da yapmak istediği eylemi polis engellemeye çalıştı.  açıklama sırasında polis engeli ile karşılaştı. Ellerinde "Eşitlik ve özgürlük mücadelesinden vazgeçmiyoruz! İsyanımızı büyütüyoruz" pankartı ile Ofis semtindeki AZC Plaza önüne gelen kadınlara, polisler engel olmak istedi. Kadınlar bunun üzerine oturma eylemi yaptı. Polisler, kalkanları ile basın emekçilerinin görüntü almasını da engellemeye çalıştı.

Polisin tutumunu zılgıtlarla protesto eden kadınlar, sık sık "Jin, jiyan, azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı. Burada konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, "Biz kadınlar bugün dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanımızı meydanlara taşımak, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazlarımızı hep birlikte daha fazla duyurmak için yine alanlardayız" dedi.

Cezasızlık politikasıyla kadına yönelik şiddetin desteklendiğinin altını çizen Koyun, kadınların ise kendi hayatlarını savunmaları halinde en ağır biçimde cezalandırıldığını vurguladı. Koyun, "Bu yaklaşım alenen kadınların hayatına kastederek de olsa erkek egemen sistemin tüm mekanizmaları ile korunacağının beyanıdır. Eşbaşkanlık gerekçe gösterilerek kayyum eliyle gasp edilen belediyelerde kadın merkezleri ve kadın sığınakları kapatılmış, başvurucu kadınların dosyalarındaki bilgiler deşifre edilmiştir. Kayyumlar, KHK ile ihraç edemedikleri uzmanlık alanlarında çalışan kadınları görevinden alıp erkek yöneticinin emri altında çalışmaya zorlamış, mobbing, aşağılama ve hatta şiddet uygulamalarına maruz kalmışlardır. Ortaçağ zihniyeti bir kez daha hortlatılmış, kurumlardaki tüm kadın arşivleri, belgeleri, dosyaları, kitapları imha edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz" diyen Koyun, "Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz ‘kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir.' Bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak alacağımızı, evde, işte,  sokakta, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz" dedi.

Açıklama, kadınların slogan ve alkışlarıyla son buldu.