30 Nisan 2024 Salı

KESK İzmir Kadın Meclisi: İstanbul Sözleşmesini savunacağız

KESK İzmir Kadın Meclisi kadın cinayetlerine ilişkin yaptığı eylemde, "İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın uygulanması için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

İzmir'de Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen KESK Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını isterken mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve il yönetimi, KESK Genel Eş Başkanı Aysun Gezen de katıldı. "Kadın cinayetleri politiktir", "AKP elini kadınlardan çek", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarının atıldığı açıklamayı Sibel Çelik okudu.

'İKTİDARIN KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARINDAN CESARET ALIYORLAR'
Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanlığından cesaret alan erkek faillerin her gün en az üç kadını katletmeye devam ettiğini söyleyen Sibel Çelik, "İsimler değişse de hikâyeler hiç değişmiyor. Kadın cinayetlerinin medyada yer alış biçimi, eril yargı indirimleri, faili aklamaya dönük erkek egemen ahlak kodları ise katillerin imdadına yetişircesine seferber ediliyor her defasında. Tıpkı Özgecan Aslan' ı öldüren Ahmet Suphi Altındöken gibi, Şule Çet'i katleden Çağatay Aksu gibi, Gülistan Doku'yu kaybettiren Zainal Abarakov gibi iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret alarak bu katliamı planladı" dedi.

"ŞİDDETİ ÖNLEYİCİ POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİN"
Siyasal iktidarın bugünlerde çekilmeyi tartıştığı İstanbul Sözleşmesi'nin gereklikleri uygulanmış olsaydı Pınar ve Pınar gibi kaybedilen kadınlar bugün hayatta olacaklarını ifade eden Çelik, "Şiddeti önlemenin en önemli yolu önleyici politikaları hayata geçirmektir. Ancak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bu konudaki sorumluluğunu sadece başsağlığı mesajı yayınlamak ve davalara müdahil olmakla sınırlı tutmaktadır. Önleyici mekanizmalar oluşturmayı, kadın erkek eşitliğini sağlayan politikalar üretmeyi reddeden, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramı yok edilirken en ufak bir itiraz geliştirmeyen bu bakanlığın biz kadınların yaşamını koruyamadığı bir kez daha açığa çıkmıştır" diye konuştu.

'MÜCADELEYİ BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Şiddete karşı ses vermek için sokağa çıkan kadınları işkence uygulayarak engellemeye çalıştıklarını söyleyen Çelik, "Hiçbir baskı ve engelleme biz kadınları erkek-devlet şiddetine karşı bulunduğumuz her yerden isyanımızı ve sözümüzü büyütmeye engel olamayacak. KESK'li kadınlar olarak yaşamlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Eşit ve özgür bir yaşamdan yana olan herkesi İstanbul Sözleşmesi'ni savunmaya, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanması için mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

'BİZ KADINLAR YAŞAMAK İSTİYORUZ'
KESK Genel Eşbaşkanı Aysun Gezen de açıklamada söz alarak "Yasalarla cinayet şiddet taviz yasalar eliyle diyanet eliyle destekleniyor. Ama bizler tıpkı bugün olduğu gibi bu düzene karşı her zaman mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesini sonuna kadar savunacagiz. Kadınlar hediye değil, çiçek değil, mal mülk değil kadınları kadın olarak kabul edeceksiniz. Biz sizi dik duran, boyun eğmeyen kadınlara alıştıracağız. Biz kadınlar yaşamak istiyoruz" dedi. 

Açıklamada Sardunya isimli tiyatro topluluğu sokak gösterisi sergiledi.