19 Nisan 2024 Cuma

KESK: Halktan yana bütçe için 17 Aralık'ta Ankara'dayız

KESK İstanbul Şubeler Platformu, Meclis'te görüşmeleri süren 2023 merkezi bütçe tasarısının halktan yana değil sermayeden yana olduğunu vurguladı ve işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin yararını gözeten bir bütçe talebi için 17 Aralık'ta Ankara'da mitingde buluşma çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, 17 Aralık'ta Ankara'da "Geçinemiyoruz! Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz" şiarıyla 2023 yılı merkezi bütçesine karşı itirazlarını yükseltecekleri mitinge Şişli Cevahir AVM önünde çağrı yaptı.

Çok sayıda KESK üyesi ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcilerinin katıldığı eylemde, "Seçim bütçesi değil geçim bütçesi istiyoruz" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan KESK MYK üyesi Döne Gevher okudu.

Halkın yüzde 99'unun yaşadığı tablonun gittikçe karardığını söyleyen Gevher, "Enflasyondan işsizliğe, yoksullaşmadan ekonomik durgunluğa kadar hayatlarımızı her alanda kabusa çeviren kapsamlı kriz bitmek bilmiyor. Her güne yeni zamlarla uyanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçilerin, emekçilerin, emeklilerin, işsizlerin giderek derinleşen yoksulluğu iliklerine kadar yaşadığını ifade eden Gevher, işçi ve emekçilerin maaşlarının sahte TÜİK rakamları baz alınarak arttırıldığına dikkat çekti. Maaşlara bu bağlamda çok kısıtlı artış yapılırken halktan alınan vergilerin her geçen gün arttırıldığına işaret eden Gevher, "Sonuçta dün aldığımızı bugün alamayacak hale geldik. Satın alma gücümüzü kaybettik, gittikçe yoksullaştık" dedi.

Yaklaşan seçimlerde koltuğunu kaybetmek istemeyen iktidarın 2023 bütçesini halktan yana gibi göstererek seçim yatırımı yapmaya çalıştığını ifade eden Gevher, şöyle devam etti: "Buradan emeği ile geçinen tüm kesimleri, yurttaşlarımızı uyarıyoruz. Bugüne kadar onlarca, yüzlerce defa hayata geçirilen bu oyunu bozmaya çağırıyoruz. Bugüne kadar bize ne zaman kaşıkla bir şey verseler kepçe ile geri aldılar. En son sene başında 'tarihi artış yaptık' dedikleri asgari ücrete Temmuz ayında tekrar artış yapmak zorunda kaldılar. Buna rağmen asgari ücret iki ay bile geçmeden açlık
sınırının altında kaldı."

TBMM'de görüşmeleri devam eden bütçe ile de benzer bir oyunun kurulduğunu söyleyen Gevher, "Bir taraftan bizim maaşlarımızı, ücretlerimizi sahte TÜİK rakamlarının birkaç puan üzerinde arttırmayı vaat ediyorlar. Diğer taraftan tüm yükü ücretli kesimler, dar gelirliler olarak bizim omuzlarımıza yıkılan vergileri, faiz giderlerini geçen yıla göre en az bir buçuk kat artırıyorlar. Yani bir cebimize birkaç kuruş koymayı vaat ederken diğer cebimizden çok daha fazlasını alıyorlar" dedi.

Halktan kesilen yüksek vergilerin de hizmet olarak halka dönmediğini, patronlara, zenginlere teşviğe harcandığını vurgulayan Gevher, "Kesenin ağzı her zaman olduğu gibi yine paradan para kazananlar, faizden, hazine garantisinden beslenenler, çalıştırdığı asgari ücretliler kadar bile vergi ödemeyenler için açılıyor" dedi. Bu adaletsizliğe karşı çaresiz olmadıklarını vurgulayan Gevher, tüm işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, işsizleri 17 Aralık'ta Ankara'da düzenlenecek mitinge katılmaya ve omuz omuza mücadele etmeye çağırdı.

Gevher, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹Temel tüketim maddelerine son iki yıl içinde yapılan zamların geri alınması.
🔹Mali kayıplarımızın yaşanan gerçek hayat pahalılığı ve yoksulluk sınırında yaşanan artış temel alınarak telafi edilmesi.
🔹Vergide adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması.
🔹Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesi.
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesi.
🔹Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınması.
🔹Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi.
🔹Kamu hizmetlerinin tasfiyesine, özelleştirmelere, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan hazine garantilerine son verilmesi.
🔹Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın arttırılması.
🔹Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesi.
🔹Engelli yurttaşların erişebilirlik sorununun çözülmesini, engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi.
🔹Kaynaklarımızın savunmaya, güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; adaletin tesis edilmesi, emek, barış ve demokrasi için kullanılması.

Eylem boyunca, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Savaşa değil emekçiye bütçe", "Seçim bütçesi değil, geçim bütçesi", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.