19 Mayıs 2024 Pazar

KESK: Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor, ek zam istiyoruz

Gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamlarıyla maaşlara zam yapıldığını belirten KESK, birçok kentte yaptığı eylemlerle ek zam talep etti.

KESK üyeleri "Sahte enflasyon oranıyla değil, gerçek enflasyon oranıyla ek zam istiyoruz" talebiyle birçok kentte basın açıklamaları yaptı.

DİYARBAKIR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, "Sahte enflasyon oranıyla değil, gerçek enflasyon oranıyla ek zam istiyoruz" talebiyle Yenişehir ilçesindeki Defterdarlık binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Sefalet ücretini kabul etmiyoruz ek zam istiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, basın açıklamasını yapan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, yılardır yaşanan her krizin faturasının sağlık emekçilerine kesildiğini belirtti. Çıtrık, ülkeyi yönetenlerin, "Büyümede rekor kırdık" dediklerini, ama "büyüyen Türkiye'den" paylarına hep sahte enflasyon rakamlarına göre belirlenen maaş zamları, daha adaletsiz hale getirilen vergiler, gittikçe güvencesiz hale getirilen bir çalışma yaşamı düştüğünü söyledi.

Çıtrık, "Biz ne zaman hakkımızı istesek 'kriz var' dediler. 'Aynı gemideyiz, batarsak hep beraber batarız' dediler. Ama bize hep o geminin kazan dairesi reva görüldü. Bir avuç mutlu azınlık ise bizim alın terimizle, emeğimizle su yüzünde tuttuğumuz geminin lüks kameralarında keyif çatmaya devam etti. Bizim cebimizden alınanlar; teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması olarak sermayeye, patronlara araç, yolcu, hasta garantisi olarak köprü, otoyol, hava limanı ve şehir hastanelerinin müteahhitlerine akıtıldı" şeklinde konuştu.

Yılardır resmi enflasyon rakamlarının gerçekten uzak olduğunu, maaş artışlarının ise bu rakamlara göre yapıldığına dikkat çeken Çıtrık, "Kendine 'yetkili sendika', 'yetkili konfederasyon' diyenler oturdukları masalarda sahte enflasyon rakamlarının yarım puan üstündeki mutabakatların altına imza attı. Hükümetin teklif ettiği rakamların daha altına bile imza attıkları oldu. Üstelik sözleşmeli-güvencesiz çalışanların kadroya alınması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesi başta olmak üzere yıllardır biriken sorunlarımızı çözmeyen mutabakatları 'tarihi başarı' diye yutturmaya çalıştılar" dedi.

Çıtrık, yaşadıkları sorunlara karşı şu talepleri sıraladı: 
🔹Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telefi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 TL arttırılmasını,
🔹Çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklere uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık masasının bir an önce kurulmasını,
🔹En düşük kamu emekçisi maaşının; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını,
🔹Tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmesini, bunu için kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
🔹Birinci vergi diliminin yüzde 15 ten yüzde 10 a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, istiyoruz.

ADANA 
KESK Adana Şubeler Platformu, ek zam talebiyle Atatürk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Ek zam istiyoruz. 2021 TİS yenilenmeli" pankartının açıldığı eylemde KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya konuştu.

İktidarın "ekonomik kriz yok, ekonomimiz rekor üstüne rekor kırarak büyüyor" söylemine tepki gösteren Kaya, "Bize bu büyümeden düşük maaş zamları, yükseltilen adaletsiz vergiler ve gittikçe güvencesiz hale getirilen çalışma yaşamı düştü" diyerek, durumlarını özetledi.

Emekçilerin alım gücünün her geçen gün daha da azalıp işsizliğin arttığını ve yağmur gibi zamlar yapıldığına dikkati çeken Kaya, "Hakkımızı istediğimizde; 'salgın var, bunun yarattığı kriz ortamı var' diyorlar. Sözde hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemide bize yoksulluk, çaresizlik, dişimizi sıkma düşerken, onlar lüks yaşam içerisinde seyri sefa güdüyorlar. Bizim cebimizden alınanlar, patronlara teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması ve yeni ihale olarak gidiyor" dedi. Ek zam talebinde bulunan Kaya, "2021 yılı için yüzde 3+yüzde 3 maaş artışı dayatılan 'toplu sözleşme' derhal yenilenmelidir. Maaşlarımız gerçek enflasyon oranında ek zam yapılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 15 ten yüzde 10'a düşürülmelidir. Yoksulluk sınırın kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. Temel tüketim mallarından alınan KDV kaldırılmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Yoksulluk sınırı altında geliri olan emekçilerin elektrik, ısınma giderleri, doğalgaz, su, internet giderleri hazineden karşılanmalıdır.  Artık yeter diyoruz. İnsanca yaşam koşulları için ek zam istiyoruz" diyerek, taleplerini sıraladı.

Kaya'nın ardından söz alan SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Dr. Murşit Enis Akyüz, 14 Mart Tıp Bayramı'na değinerek, pandemi de sağlık emekçilerin durumuna dikkati çekti.

KOCAELİ
KESK Kocaeli Şubeler Platformu, kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan yüzde 3'lük zammı "Güvencesizliğe, geleceksizliğe, yoksulluğa karşı insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz" diyerek basın açıklamasıyla protesto etti.

İzmit İnsan Hakları Parkı'nda düzenlenen açıklamada "Bu hayat pahalılığında yüzde 3 maaş zammı ile yaşanmaz" denildi. Açıklamayı KESK Kocaeli Şubeler Platformu dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suphi Yıldırım okudu.

TÜİK'in verilerinin işçilerin emekçilerin gerçeğini göstermediği söyleyen Yıldırım "Bağımsız iktisatçılar tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAGRUP) kamuoyu ile paylaştığı rapor 2020 yılı enflasyonunun yüzde 36.72 olduğunu göstermektedir. Halkın yaşadığı gerçek enflasyona daha yakın olan, söz konusu oran TÜİK vasıtası ile açıklanan yüzde 14,6 rakamının yaklaşık iki buçuk katına denk gelmektedir" dedi.

Yapılan yüzde 3'lük zammın yeterli olmadığını söyleyen Yıldırım, Kamu Personeli Danışma Kurulu'nun (KPDK) acil olarak tek gündemle, ek zam gündemiyle toplanması gerektiğini söyledi.

Açıklamanın sonunda tüm kamu emekçileri insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıldı.