18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK, Beyaz Miting'e katılıyor

KESK, 29 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek olan Beyaz Mitinge katılacağını duyurdu. Sağlık emekçilerini sahiplenen KESK, birlikte mücadele edeceklerini belirtti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde 29 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Beyaz Mitinge katılacağını Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla duyurdu. Sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye'nin çoklu kriz sürecinden geçtiğine vurgu yaptı.

"Sağlıkta dönüşüm programı sadece hastaları, vatandaşları değil,  sağlık emekçilerini de vurmuştur" diye belirten Bozgeyik, sağlık emekçilerinin çalışma yaşamlarının güvencesizlik, esnek-kuralsız çalışma, performans, atanma baskısı ve her gün tırmanan şiddet ile alt üst edildiğini söyledi. Bozgeyik, "Yeterli sayıda sağlık çalışanı istihdam edilmediği için uzun nöbetler, birkaç serviste birden çalışma, görevi dışında işler, hizmetler yapma gibi her tür angarya çalışma artmıştır. Örneğin bugün OECD ortalamasına göre her bin kişiye 9 hemşire hizmet verirken Türkiye'de her bin kişiye 2,4 hemşire hizmet vermektedir. Buna karşın Sağlık Bakanlığı Bütçesinde personel giderlerine ayrılan pay dönüşüm programı öncesine göre yarı yarıya düşürülmüştür. Sağlık emekçilerinin mali, sosyal, özlük hakları yok sayılmıştır" diye konuştu.

Yüz binlerce sağlık çalışanına yoksulluk sınırına uzak, açlık sınırına yakın maaşların reva görüldüğünü ifade eden Bozgeyik, daha iyi çalışma koşulları için yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimlerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından "gidiyorlarsa gitsinler" denilerek tehdit edildiğini hatırlattı.
 
"Sağlık hepimizindir" diyen Bozgeyik, "Gerçek bir sosyal güvenlik sisteminde mükellef olmamaları gereken en yoksul kesimler elektrik, su faturası öder gibi GSS primi ödemeye zorlanmaktadır. Hastane kapısında, koridorunda kuyruk dönemi bitti dediler. O kuyruklar görünür kuyruklardı. Bugün ise hepimizin payına telefon başındaki sanal kuyruklar düşüyor. Bu sanal kuyruklarda üç aydan önce randevu alamıyoruz. Aylarca ameliyat sırası bekliyoruz. Aylar sonrasında randevu alabildiğimizde ise derdimizi bile anlatmaya yetmeyen üç, beş dakikalık muayenelerle geçiştiriliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmayan ilaç listeleri uzayıp gidiyor. Bedelinin tamamının cepten ödeyerek aldığımız ilaçlar artıyor. Kısacası sağlık alanında halkı koruyan değil, hastalık üreten, daha fazla hasta ve hastalık ile kar etmeyi hedefleyen mevcut sistemde hepimiz her gün sağlığımızı, esenliğimizi daha fazla kaybediyoruz" diye belirtti.

KESK olarak halkın ve emeğin yanında onlara dayatılan karanlığın karşısında olduklarını belirten Bozgeyik, 29 Mayıs Beyaz Miting'de olacaklarının altını çizdi.