16 Mayıs 2024 Perşembe

KESK: AKP istismarcıları affediyor

KESK, AKP'nin çocuk istismarını affedecek yasa tasarısına ilişkin "Suçu gerçekleştirenlerin cezasız kalmasına, yeni failler için de özendirici olmasına yol açacaktır" dedi.
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), cinsel istismarcılara af getiren yasa düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
 
Açıklamada, "Bir çocuk ile bir yetişkin ya da yaş veya gelişim bakımından sorumluluk, güven ve güç ilişkisi içinde olan başka bir çocuk arasında, bu kişinin cinsel gereksinimlerini tatmin etmeyi amaçlayan her türlü eylem çocuk istismarıdır" diye hatırlatıldı.
 
AKP'nin yasal düzenlemesinin "çocuk istismarcılarına evlilik affı" anlamına geldiğini belirten KESK,  "Bu düzenleme çocuklarda onarılması güç travmalara neden olacak, çocuk yaşta evliliklerin yaygınlaşmasına neden olacaktır" diye belirtti.
 
KESK açıklamasında şunları belirtti: "Siyasi iktidar, toplumsal cinsiyet algısını giderek geleneksel, eril, gerici ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla politikalarını sürdürmeye devam etmektedir. Evlilik yaşı dinsel anlayışlarla küçültmeye ve çocuk yaşta evlilikler yoluyla çocuk istismarını meşru göstermeye çalışmaktadır."
 
Açıklamada, Türkiye'nin, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi'nden, Çocuk Hakları Sözleşmesine kadar çocukların korunmasına yönelik pek çok sözleşmeye imza atmasına rağmen çocuğa yönelik suçlara dair somut atmadığı vurgulandı.
 
Cinsel istismar suçunun cezasız bırakılmasına tepki gösteren KESK, uluslararası sözleşmelere uygun düzenlemeler yapılmasını istedi, "Çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmak, koruyucu-önleyici ve çocukları güçlendirici uygulamalar ve hizmetler gerçekleştirilmelidir" diye belirtti.