7 Mayıs 2024 Salı

KESK, 9 Mart'ta 'ek zam' kampanyası başlatacak

KESK, 9 Mart'ta Türkiye çapında, "insanca yaşamaya yetecek bir maaş için hemen şimdi ek zam" talebiyle kampanya başlatacağını duyurdu. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi, "ek zam" talebiyle açıklama yaptı. 

TÜİK'in bugün açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerinin hatırlatıldığı açıklamada, enflasyonun aylık yüzde 0,91, yıllık ise yüzde 15,61 arttığına dikkat çekildi. 

Üst üste yapılan zamlara işaret edilen açıklamada, işçi ve kamu emekçilerinin, emeklilerin bugüne kadar maaşlarında, ücretlerinde yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen resmi enflasyon rakamları ile yapılan sefalet artışları sonucunda fazlaca fedakarlık yaptığı kaydedildi. 

'YAŞANAN GERÇEK ENFLASYON EN AZ YÜZDE 40'LARDA'
Açıklama, şöyle devam etti: "Açlık sınırının 2 bin 800 TL'yi yoksulluk sınırının 9 bin TL'yi aştığı, temel tüketim maddelerine zam yağmurunun devam ettiği, yaşanan gerçek enflasyonun en az yüzde 40'larda seyrettiği bugünün koşullarında maaşı her yıl erimeye devam eden kamu emekçilerinin, emeklilerin daha fazla fedakarlık yapmaya tahammülü kalmamıştır.

Hükümet kulağının üstüne yatmaya devam etse de, kendine 'yetkili sendika, yetkili konfederasyon' diyenler her zaman olduğu gibi bu zor zamanı sadece protokol görüşmeleri ile geçiştirmeye çalışsa da yıllardır yaşanan gerçek enflasyon rakamlarına ezim ezim ezdirilen kamu emekçileri ve emekliler hakları olan ek zammı istemektedir. Bunun için Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) derhal tek gündemle, ek maaş zammı gündemi ile toplanmalıdır.

'9 MART'TA TÜM ÜLKE ÇAPINDA KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ'
KESK olarak en başından beri altını çizdiğimiz üzere maaş artışları TÜİK'in çarpık enflasyon rakamlarına, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyon tahminlerine indirgendikçe tüm kamu emekçilerinin ve emeklilerin reel geliri erimeye devam edecektir. İnsanca yaşamaya yetecek bir gelir için tek çözüm kamuda en düşük maaşın kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılacak oranda artırılmasından, tüm maaşların da bu orana göre artırılmasından geçmektedir. Konfederasyonumuz 9 Mart'tan itibaren yurt çapında yürüteceğimiz 'insanca yaşamaya yetecek bir maaş için hemen şimdi ek zam' talepli kampanya ile kamu emekçilerinin, emekliklerin sesi olmaya devam edecektir.

'BİRLİKTE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'
Bu vesile ile hangi sendikaya üye olursa olsun, ya da bir sendikaya olmasın, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."