19 Mayıs 2024 Pazar

Kerestecioğlu: Sincan'daki 'su sorunu' neden çözülmüyor?

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, Sincan'da kadın tutsakların yaşadığı "su sorunu"nu Adalet Bakanı'nın gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, "Neden bu sorun çözülmüyor?" diye sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu; Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutsakların temiz içme suyu ile sağlığa erişim hakkının engellenmesi üzerine Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Cezaevinde koğuşlara verilen sıcak suyun kullanılamaz halde olduğunu, pas koktuğunu ve önce kırmızı ve kahverengi aktığını, şimdi de sarımsı renkte akmaya devam ettiğini belirten Kerestecioğlu, "Sorunun devam etmesi, mahpusların temizlik, yıkanma gibi zaruri ihtiyaçları için bu suyu kullanmak zorunda bırakılması anlamına gelmektedir. Ayrıca anneleriyle birlikte kalan çocuklar da bu durumdan aynı şekilde etkilenmektedir" dedi.
 
Tutsakların yaşadıkları sorunu insan hakları örgütleri ile Adalet ve Sağlık bakanlıklarına bildirdiğini hatırlatan Kerestecioğlu, "Başvurular; mahpuslar arasında bir süredir idrar yolları enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, gözlerde yanma ve kaşıntı, cilt rahatsızlıkları, genital rahatsızlıklar gibi sudan kaynaklanabilecek hastalıkların görüldüğünü ortaya koymaktadır" dedi.
 
Tutsaklar uygulanan "su kotası"nı eleştiren Kerestecioğlu, "Haziran 2018’den beri uygulanan mahpus başı 120 litre soğuk, 30 litre sıcak su kotası ise yaşanan sorunların artmasına neden olmaktadır. Suyu temizlenmesi için bir süre boşa su akıtmak gerektiği ve zaten sınırlı olan su miktarının bu durumda en asgari temizlik ihtiyaçları için bile yetmediği de belirtilmiştir" dedi. 
 
Tutsakların temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığına dikkat çeken Kerestecioğlu, Bakan Gül'e şu soruları sordu:
 
"Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki sıcak sudaki kirlilik sorunu aylardır neden çözülmemiştir? Sorunu ivedilikle çözmek için girişimde bulunacak mısınız?
 
Sorunu aylardır çözmeyerek ve belirtilen sağlık sorunlarının çözümüne yönelik tedbir almayarak mahpusların temel haklarının ihlaline neden olan personel ve yöneticiler hakkında idari işlem başlatacak mısınız?
 
Temiz su verilmemesine rağmen su kotasını devam ettirerek mahpusların haklarını ihlal etmeye devam edecek misiniz?
 
 Hapishane idaresinin boruların değiştirilmesi yönündeki talebi kim tarafından ve hangi gerekçeyle reddedilmiştir?
 
Mahpus başına su miktarı hangi ölçütlere göre belirlenmiştir? Kota hangi gerekçeyle getirilmiştir? Başka hangi hapishanelerde kota uygulanmaktadır?"