1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kerestecioğlu: Elektronik cihazlarına el koyulan kişiler, iletişim özgürlüğünden yoksun bırakılıyor

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, haklarında soruşturma başlatılan kişilerin elektronik cihazlarına el konulmasının olağan hale gelmesi nedeniyle yaşanan hukuksuzluklar hakkında meclis araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, haklarında soruşturma başlatılan kişilerin bilgisayar, telefon, tablet ve benzeri elektronik cihazlarına usulsüzce el konulmasını meclis gündemine taşıdı. Kerestecioğlu, cihazların iade edilmediğine dikkat çekerek, yaşanan hukuksuzluklara ilişkin meclis araştırması istedi.

HDP Milletvekili Kerestecioğlu, meclis araştırmasına gerekçe olarak, elektronik cihazların iade edilmemesine karşın Ceza Muhakemesi Kanunu'nda "Soruşturmada, başka surette delil elde etme imkanının bulunmaması halinde, elektronik cihazların kopyalanması, bu kopyalama işleminin arama mahallinde yapılması ve ancak şifrenin çözülememesi vb. nedenlerle bilgilere ulaşılamaması" halinde cihazlara el konulması gerektiğini belirtti.

Kanunda aynı zamanda işlemlerden sonra gecikme olmaksızın cihazların iade edileceğinin ifade edildiğini kaydeden Kerestecioğlu, bu usullere uyulmadan el koymanın artık olağan duruma geldiğinin altını çizdi.

Kerestecioğlu, gerekçesine şöyle devam etti: "Diğer yandan, CMK'nın 134 ve 135. Maddeleri uyarınca cihazlara el konulabilmesi için suçlamayla söz konusu cihazın bağlantısının ortaya koyulması gerekmektedir. Ne var ki, çoğunlukla böyle bir bağlantı bulunmamakta; hatta gözaltına alınan kişiler, üzerlerine atılan suçlamayı dahi öğrenememektedir. Yalnızca gözaltına alınan kişilerin değil; aynı konutta yaşayan diğer yurttaşların da cihazlarına el konulduğu görülmektedir. Ayrıca usule göre, alınan yedeğin bir örneğinin prosedüre uygun olarak hak sahibine veya vekiline teslim edilmesi gerekmektedir. Oysa yurttaşlara cihazların kopyalarının da teslim edilmediği görülmektedir. Pek çok kişinin mesleki ve kişisel arşivleri de bu şekilde yok edilmiştir. Bu cihazların bazılarının başka şahıslarca kullanıldığının tespit edildiği vakalar dahi mevcuttur."

Kerestecioğlu, birden fazla kez gözaltına alınan kişilerin cihazlarına her seferinde tekrar el konulduğunu, bu tarz uygulamalarla iletişim araçlarının sağladığı özgürlükten yoksun bırakıldığını ve ekonomik olarak da cezalandırıldıklarını kaydetti.

"Bu uygulamayla karşılaşan kişilerin avukatları sıklıkla cihazların iadesini talep etmesine ve mahkemeler bu talepleri ara karara almasına rağmen, cihazların iadesi
yapılmamaktadır" diye belirten Kerestecioğlu, kişilerin yol yöntem konusunda kararsız kaldığına dikkat çekti.

Yargıtay'ın konu hakkında emsal bir karar verdiği bilgisini veren Kerestecioğlu, "Yargıtay, bir siyasetçiye hakaret ettiği gerekçesiyle elektronik cihazlarına el koyulan bir yurttaşın yaptığı başvuru üzerine 5 Temmuz 2018'de bu bağlamda bir karar vererek elektronik cihazlara el konmasının ölçüsüz bir uygulama olduğunu ifade etmiştir. Fakat söz konusu karara rağmen bu konuda bir iyileştirme olmadığı görülmektedir" cümlelerini kullandı.