25 Nisan 2024 Perşembe

Kereste için koalalar katledildi

Bir milyar hayvanın yanarak can verdiği Avustralya'da, kereste için onlarca koala katledildi. 

Avustralya'da önceki gün acil durum ilan edilmesine neden olan ve 55 bin hektardan fazla alana yayılan  başkent bölgesindeki yangın hala sürüyor. Eylül ayından bu yana süren yangında 1.25 milyar hayvan yanarak can verdi; çok sayıda kasaba boşaldı. Yangında enaz 25 kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Avustralya Koala Vakfı, yangınların ardından ülkedeki koala sayısının 100 binin altına düştüğünü tahmin ettiklerini açıkladı. Vakıf bu sayının 50 binin altına düşmesi halinde koalaların neslinin tükenebileceğini vurguladı.

Yangından kurtulamayan hayvanların görüntüleri sosyal medyada büyük üzüntü yaratırken, Avustralya'nın Victoria eyaletinde kereste için koalalar katledildi.

'ANNELERİ YAVRULARIYLA ÖLDÜRDÜLER'
BBC Türkçe'nin haberine göre Portland'daki özel bir arazide kereste için çok sayıda okaliptüs ağacının buldozerle yıkılması sonucu onlarca koala hayatını kaybetti. Helen Oakley isimli bir bölge sakinini sosyal medyada yaptığı paylaşımla olay kamuoyuna yansıdı. Videoda gözyaşlarını tutamayan Oakley, "Yaptıklarına bakın. Yerlerde ölü koalalar var. Anneleri yavrularıyla öldürdüler. Avustralya utanç duymalı" dedi.

80 HAYVANDAN 30'U UYUTULDU
Cuma günü bölgeye giden ekipler, çok sayıda hayvanın öldürüldüğüne tanık oldu. Muayene edilen 80 hayvandan 30'u uyutuldu. Buldozerle yerle bir edilen kilometrelerce uzunluktaki arazide incelemelerin sürdüğü, ölen koala sayısının artmasının beklendiği belirtildi.

'ÖLDÜRMÜŞLER, YARALAMIŞLAR VE AÇLIKTAN ÖLÜME TERK ETMİŞLER'
Hayvanlara Adalet Partisi milletvekili Andy Meddic, pazar günü bölgeyi ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, "Sadece bir yerde, kesilmiş ağaç ve dal yığının altında ölmüş en az 10 koala gördüm. Hayvanlardan birinin kolu ağacın altına sıkıştığı açlıktan ölmüştü. Hayvanları öldürmüşler, yaralamışlar ve açlıktan ölüme terk etmişler" dedi.

Victoria Çevre Bakanı Lily D'Ambrosio, sorumluların cezalandırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Bölgede ekim ayında kesim yapıldığı, geçen hafta da temizlik için araziye buldozerlerin girdiği belirtiliyor. Eyalet yasalarına göre, kesimden önce burada yaşayan hayvanların zarar görmemesi için hayvan koruma kuruluşlarına haber verilmesi gerekiyor.