24 Nisan 2024 Çarşamba

Kenanoğlu: Tecrit insanlık suçudur ve derhal sonlandırılmalıdır

HDP'nin İmralı tecridine karşı başlattığı Adalet Nöbeti 23'üncü gününde devam etti. HDP milletvekili Ali Kenanoğlu, tecridin tüm toplumsal kesimleri etkilediğini vurgulayarak, derhal tecridin sonlandırılması ve İmralı'ya avukatların gitmesi çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İmralı tecridine karşı başlattığı adalet nöbeti 23'üncü gününde Meclis önünde devam etti. "İmralı'da hukuk uygulansın", "Savaşa ve tecride hayır", "İmralı'ya avukatlar gitsin" dövizleri taşıyan milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Şevin Coşkun, Murat Sarısaç, Kemal Peköz, Erdal Aydemir, Murat Çepni, Celadet Gaydalı, Abdullah Koç ve Habip Eksik adına Kenanoğlu söz aldı.

Tecridin hukuki, insani ve siyasi boyutları olduğunu söyleyen Kenanoğlu, hukuki olarak tecridin bir suç olduğunu ve Türk devletinin İmralı adasında kanunları çiğnediğini kaydetti. Tecridin insanlık dışı bir uygulama olduğunun altını çizen Kenanoğlu, İmralı'da tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutsaklara yönelik bir işkencenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Tecridin esas sebebinin siyasi olduğunu belirten Kenanoğlu, "Türkiye'de Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesinin engellenmesi, Kürt halkının kendi inancını, kimliğini, kültürünü ve dilini yaşatmaya çalışmasının engellenmesi, 'biz varız ve ezelden beri buradayız, bu toprakların asli unsuruyuz' demesinin engellenmesi yatmaktadır tecridin altında" dedi. Tecridin Kürt halkı başta olmak üzere bütün Türkiye toplumuna uygulandığını dile getiren Kenanoğlu, tecrit uygulamasının savaş siyasetinin öncelenmesiyle ilgili olduğunu belirtti.

Tecridin Türkiye'de emek ve özgürlük mücadelesi veren herkesi etkilediğini ifade eden Kenanoğlu, "Bugün Türkiye'de 'açım geçinemiyorum' diyen insanların bile kolaylıkla terörist ilan edildiği bir ortamı yaşıyoruz. Alevi toplumu hakları ile ilgili mücadele verdiği zaman hemen bölücü ilan edebiliyor. Bütün bunların uygulanması, topluma bunların söyleniyor olması bir bütün olarak tecrit politikasının getirdiği savaş, çatışma ve antidemokratik uygulamaların sonucudur" ifadelerini kullandı.

Tecridin sadece bir şahsa ya da sadece Kürt halkına uygulanan bir mesele olarak görülemeyeceğinin altını çizen Kenanoğlu, Türkiye'de siyasetin normalleşmesi ve hakkını arayan tüm kesimlere dönük baskı politikalarının da son bulması için tecridin son bulması gerektiğini ifade etti. Kenanoğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle İmralı'da bulunan başta Sayın Öcalan olmak üzere tutsakların aileleri ve avukatlarıyla görüşmesinin yolunun açılması, İmralı'nın Türkiye'nin toprağı olduğunun hatırlanması gerekiyor. Sanki orası Türkiye dışında başka bir ülkenin toprağı gibi başka bir hukuk işletiliyor. Bunun da bütün bu zorbalığa ve zulme, toplumun tamamını etkileyen bir siyasete neden olduğunu ifade etmek isterim. Tecrit insanlık suçudur ve bir an evvel sonlandırılması Anayasanın ve yasaların gereğidir. Aileler ve avukatlarla görüşme imkanı sağlanmalıdır."