18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kemalbay: Ali Erdoğan’ın ölüm nedeni araştırılıyor mu?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis’e verdiği soru önergesinde İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Hapishanesi’nde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ali Erdoğan’ın ölüm nedeninin araştırılıp araştırılmadığını sordu.

Türkiye’de Adalet Bakanlığının verilerinde 12-17 yaş arası 1778’i tutuklu, 994’ü hükümlü olmak üzere 2800 çocuk hapishanede. Hapishanelerde 2009 yılından 2017’nin Mart ayına kadar 18 çocuk yaşamını yitirirken kimisi intihar olarak kayda geçen şüpheli çocuk ölümleri cezasızlıkla karşı karşıya kaldı,  hukuk mücadeleleri takipsizlikle sonuçlandı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum (CİSST) Derneği’nin Kasım 2015-Haziran 2017 tarihleri arasında çocuk mahpuslara ilişkin yaptığı 68 bilgi edinme başvurusunun 42’si cevapsız kaldı.

Cezasızlık ve takipsizlik politikası, 7 Nisan’da İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bir çocuğun daha ölümüne neden oldu. İki aydır bu hapishanede tutulan 17 yaşındaki Ali Erdoğan, koğuşta öldürüldü ya da ölüme sürüklendi. Olaydan dört gün önce annesi ile telefonda görüşen Ali Erdoğan, kendisini rahatsız eden kişilerden bahsetti. 4 Nisan tarihinde Şakran Hapishanesi’nden anneyi arayan bir memur, oğlunun ‘kendisine zarar verdiği’ bilgisini verdi. Çiğli Bölge Hastanesi’ne kaldırılan Ali Erdoğan’ın ailesine, 7 Nisan’da “Hastanız vefat etmiştir” denildi. Oğlunun ölüm şekliyle ilgili bilgi alamayan aile, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’ne başvurdu.

Hapishane psikologunun da “Ali Erdoğan şen şakrak bir çocuktu nasıl böyle bir şey yaptı inanamıyorum” şeklindeki ifadeleri ortaya çıktı.

Aile, çocuklarının vücudunda morluklar gördüklerini açıkladı.

Hapishanelerde meydana gelen çocuk ölümlerini Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “Türkiye’de çocuklar hapishanelerde ciddi hak ihlallerine uğruyor ve insan haklarına aykırı şartlarda yaşamaya mahkûm ediliyor. Cezaevlerinde yaşanan ölümlerin ardından verilen cezasızlık kararları ile devletin kontrolü altındaki hapishanelerde tutulan çocukların ölümlerinin dahi kamu idarelerinin sorumluluğunu harekete geçirmediği,  bağımsız ve sivil denetime kapalı tutulan bu kurumlarda şiddet ve hak ihlallerinin devam etmesine göz yumulduğunu gözler önüne sermektedir.  Ayrımcı, eşitsiz infaz paketinin de gösterdiği gibi çocuk mahpuslar Corona Virüs salgınına karşı da korunmamıştır” dedi.

Ali Erdoğan’ın ölümüyle ilgili olarak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle önerge veren Kemalbay, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-2017 yılından 2020 yılının Nisan ayı itibarı ile  cezaevinde kaç çocuk tutuklu ve kaç çocuk hükümlü vardır?
-Ali Erdoğan’ın annesine ‘koğuşumda beni rahatsız eden kişiler var’ yönündeki şikayeti ile vücudundaki morlukların nedeni araştırılacak mıdır?
-Ali Erdoğan’ın koğuşunda öldürülmüş olma ihtimali tarafız ve titiz bir şekilde araştırılmış mıdır?
-2017-2020 Nisan ayına kadar Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarından hak ihlali, işkence ve kötü muameleye dair yapılan başvuru sayısı kaçtır? Bu konuda hakkında soruşturma açılan ve disiplin cezası alan görevli sayısı kaçtır?
-Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında hak ihlallerinin yaşanmaması, ulusal ve uluslar arası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesine yönelik yapmış olduğunuz herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Yürütülen adli ve idari sürecin gerçeği ortaya koymak adına titizlikle takip edilmesi ve bundan önce hapishanelerde gerçekleşen çocuk mahpus ölümlerinde olduğu gibi cezasızlıkla sonuçlanmaması için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma var mıdır?