6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kelepçeli muayeneyi reddeden tutsağa askerlerden işkence

İzmir 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan Mollaahmetoğlu'na, tedavi için gittiği hastanede kelepçeli muayene dayatıldı. Reddeden tutsağa doktor düşmanca tavır sergilerken, tutsak Mollaahmetoğlu askerlerin işkencesine maruz kaldı. Aile, dayanışma çağrısı yaptı. 

Tutsaklara yönelik saldırılar sürüyor. İşkence haberleriyle sıkça adından söz ettiren İzmir 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak Latif Mollaahmetoğlu, mide ağrısı şikayetiyle 4 Mart'a gittiği Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde kelepçeli muayene dayatıldı. Bunu kabul etmeyen Mollaahmetoğlu, işkenceye maruz kaldığını belirtti. 

'DOKTOR DÜŞMANCA BİR TAVIR SERGİLİYOR'
6 Mart Pazar günü telefon görüşünde kardeşi Dilan Mollaahmetoğlu'na uğradığı işkenceyi aktardı. Abisinin doktorlara "kelepçeli muayene hukuka aykırı, kelepçesiz bir şekilde muayene hakkım var" diye itiraz ettiğini anlatan Mollaahmetoğlu, "Doktor düşmanca bir tavırla 'kelepçeli muayene etmek istediğini' söylüyor, bunun üzerine abimle tartışıyorlar. Tartışma büyüdükten sonra, doktor askerlere 'bunu buraya neden getirdiniz, alın götürün' diyor. Kağıtlara baktığında endoskopi olması gerektiğini görüyor. Doktor 'imza atarım ama muayene etmeyeceğim, götürün' diyor. Abim de 'muayene etmek zorundasınız, muayene edilmeden endoskopi kabul etmiyorum' diyor. Tekrar tartışmaya başlıyorlar. Sonra askerler abimi iterek zorla odadan dışarı çıkarıyorlar. Hastaneden çıkarmaya çalışıyorlar. Abim de 'Ben buraya muayene olmak için geldim. Zaten zar zor geliyoruz, muayene olmak istiyorum, midem çok ağrıyor' diyor. Askerler abimi dinlemeden dışarı çıkarmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

'SLOGAN ATARSAN ÖLDÜRÜRÜZ' TEHDİDİ
Odadan çıkartıldıktan sonra abisinin askerlere, "Böyle devam ederseniz, 'tedavi haktır engellenemez' sloganı atacağım" dediğini aktaran Mollaahmetoğlu, "Bunun üzerine askerler de abimi tehdit ediyor. Bir asker, 'Slogan at, bak biz seni nasıl öldürüyoruz burada' diyor. Bu tehdidin üzerine abim hastanede 'Tedavi hakkımız engellenemez' diye slogan atıyor. Dört asker abimin üzerine çullanıp, işkence yapmaya başlıyorlar. Abimi yangın merdivenine götürüp orada darp ediyorlar. Dört asker ve elleri kelepçeli bir tutsak. Yere yatırıyorlar. Biri postalıyla kafasına basıyor, diğeri boynuna tekme atıyor. Elleri kelepçeli olan abimin ellerine basıyorlar. Abim, kollarında hala yara izlerinin mevcut olduğunu söyledi" bilgilerini verdi.

'ASKERLER HAKARET VE KÜFÜR ETTİ, SURATINA TÜKÜRDÜ'
Abisine şiddetin hastanede dakikalarca sürdüğünü anlatan Mollaahmetoğlu, "Öfkesini alamayan askerler, abimi sürükleyerek, küfür ve hakaretlerle yüzüne defalarca tükürüyor. 'Burası devletin hastanesi, burada böyle yapamazsın, sana göstereceğiz' diyerek tekme ve tokat atarak, alt kata, kimsenin olmadığı bir yere indiriyorlar. Dört asker daha geliyor, abimin kafasına, boynuna, kuyruk sokumuna, çenesine, burnuna tekme atmaya devam ediyorlar. Abimin birçok yerinde hasar oluşuyor. Şu an boynunu kullanamayacak durumda. Kuyruk sokumu aşırı ağrıyor. Telefonda konuşurken bile çok zor konuşuyordu çünkü çenesi ve burnu çok ağrıyormuş" ifadelerini kullandı.

'YAŞAMASI ŞANS ESERİ ORADA ÖLDÜRÜLEBİLİRDİ'
Hastane dönüşünde abisinin ısrarı üzerine Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gidildiğini ifade eden Mollaahmetoğlu, "Abim, 'işkence gördüm, bunu rapor ettireceğim' diyor. Israrı sonucu ATK'ye götürüyorlar. ATK'de rapor tutuluyor ama onların istediği gibi rapor tutuluyor. Film ya da emar çekilmiyor. Sadece 'darba bağlı ezilme' diye rapor tutuyorlar. Hiçbir ağrı kesici ya da ilaç uygulanmıyor. Hapishaneye gidiyor, içeri girdiğinde arkadaşları, yoldaşları görüyor. Arkadaşları revire götürmek istiyorlar. Ancak hapishanede görevliler, 'Bizlik bir durum yok, biz yapmadık' diyorlar. Abimin yaşaması şans çünkü orada öldürebilirlerdi" şeklinde ifade etti.

'ABİM MUAYENE EDİLMEDİ'
Mollaahmetoğlu, abisi için arkadaşlarının hapishanede etkin bir muayene istediğini ve bunun için defalarca hapishane idaresine dilekçe yazdıklarını söyleyen Mollaahmetoğlu, hapishane idaresinin dilekçeleri kabul etmediğini belirti. Mollaahmetoğlu, "Abim de cezaevi idaresine, 'en azından yaralarımın fotoğrafını çekin' diyor ancak fotoğraf da çekmiyorlar.  Abim muayene edilmedi, kırık, çıkık var mı bilmiyoruz" şeklinde konuştu.

'İKİNCİ DEFA YAŞIYORUZ'
Abisinin 10 yıldır çeşitli hapishanelerde siyasi tutsak olarak kaldığını söyleyen Mollaahmetoğlu, "Bu kadar korkunç bir olayı ikinci defa yaşıyoruz. Beş sene önce de kafasına demir bir tabureyle vurulmuştu. İşkence olayları daha önce de olmuştu. İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi yerlere başvuruyoruz. Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) da başvurduk. Adalet Bakanlığı'na, Ceza ve Tevkifevleri'ne mail attım, milletvekillerine yazdım, Meclis'te komisyonlarına mail attım" dedi.

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN SESİMİZİ DUYURACAĞIZ'
Mollaahmetoğlu, hapishanelerde yaşananların saklanmaya çalışıldığını ancak buna izin vermeyeceklerini söyledi. Mollaahmetoğlu, "Bedeli ne olursa olsun sesimizi duyuracağız. Hapishanelerle ilgilendiğim için hakkımda birkaç hafta önce savcılık soruşturma başlattı. Ailesi olarak bu işkenceyi yapan askerler, meşrulaştıran hapishane idaresi, kelepçeli tedaviyi dayatan ve işkenceye sebep olan doktor hakkında suç duyurusunda bulunacağız, elimizden geleni yapacağız. İnsanlara bir çağrım var. Dilekçeler yazılabilir, mailler atılabilir, işkence sebepleri sorulabilir" diye konuştu.