20 Nisan 2024 Cumartesi

KDP ağır silahları IŞİD'e değil Kürtlere karşı kullanıyor

KDP'nin IŞİD'e karşı mücadele kapsamında verilen ağır silahları, Kürtlere karşı kullandığı ortaya çıktı.

IŞİD'in Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarında, son bir haftada en az 20 peşmerge ve çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Saldırıların ardından bazı peşmerge komutanları, üslerindeki mevzilerinin zayıf olduğunu, ellerinde ağır ve gelişmiş silahlar bulunmadığını ve IŞİD saldırılarına karşı kendilerini savunamadıklarını itiraf etti. Türkiye'nin Güney Kürdistan'da Kürtlere yönelik saldırılarına dahil olması nedeniyle halkın tepki gösterdiği Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), IŞİD saldırılarına karşı da önlem almıyor.

Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki akvitistler, Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin verdiği silahların IŞİD'e karşı değil Kürtlere karşı kullanıldığına dikkat çekti. Rojnews'e konuşan aktivistler, Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) bulunduğu yakın bölgelerde ağır ve gelişmiş silahların bulunduğu çok sayıda peşmerge üssü kurulduğunu söyledi.

KDP AĞIR SİLAHLARI IŞİD'E KARŞI KULLANMIYOR
Aktivist ve siyasi eleştirmen Tekoşer Hisên, Irak ordusu ve peşmerge tarafından yakalanan çok sayıda IŞİD'linin, Türkiye'nin aracılığıyla IŞİD'e katıldığını itiraf ettiğini kaydetti. Hisên, "Bu durum Türk devleti ile KDP'nin koordinasyon içinde olduğunu gösteriyor. KDP, HPG alanlarına onlarca askeri üs inşa etti ve HPG direnişi karşısında duruyorlar. Bu aynı zamanda IŞİD'e karşı peşmerge mevzilerinin neden boş ve güçsüz olduğunu da gösteriyor. KDP, IŞİD'e karşı mevzilere ağır silahları ve gelişmiş askeri teçhizatları yerleştirmek yerine bu silahları Balekayetî bölgesine getirerek, HPG'lilere karşı kullanılan mevzilere yerleştirdi" dedi.

IŞİD SALDIRILARI ARTTI
Aktivist ve avukat İbrahim Mustafa da IŞİD'lilerin son iki haftadır bölgedeki saldırılarını arttığı ve peşmerge komutanlarının pozisyonlarının zayıfladığını itirafında bulunduklarını hatırlattı. Mustafa, "Koalisyon güçlerinin Peşmerge Bakanlığı'na periyodik olarak devrettiği silahlar ve askeri teçhizat nerede" sorusunu yönelterek, bu silahların parti üyelerine verildiğini söyledi.