19 Nisan 2024 Cuma

KCK Van davası: Adil yargılanma ve savunma hakkı askıdayken ceza yağdırıldı

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Van'da demokratik siyasetçilerin yargılandığı davada, mahkeme heyetinin ceza yağdırmasını değerlendirdi: ?Muhaliflere düşman ceza hukuku uyguladıkları bir kez daha görülmüştür.? Aralarında Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu KCK-Van Ana Davası'nda mahkeme heyeti ceza yağdırdı. Bekir Kaya ve diğer beş kişiye 8 yıl 9 ay, beş kişiye 7 yıl 6 ay ve bir kişiye 5 yıl 3 ay hapis cezası verildi ve tutuksuz yargılanan 11 kişinin de hükmen tutuklanmasına karar verildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Siyasi soykırım operasyonları neticesinde verilen bu hukuka aykırı karar ile belediye eşbaşkanlarımız, yöneticilerimiz ve partimize gönül verenler hapis cezaları ile korkutulmaya ve sindirilmeye çalışılmaktadır" dedi. Başaran, konuya ilişkin “Adil yargılanma ve savunma hakkının askıya alındığı, ceza hukukunun ihlal edildiği davada, mütalaanın dahi tebliğ edilmeden cezalandırılmaya gidilmesi ile yürütmenin tahakkümü altındaki yargı organlarının başta Kürtler olmak üzere tüm muhaliflere düşman ceza hukuku uyguladıkları bir kez daha görülmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Başaran özetle şunları kaydetti: “Mahkeme heyeti dosyaya yeni atanmasına rağmen, 16 klasörlük dosyayı incelemeden ve siyasi baskı altında alelacele ceza kesmiştir. Yargılama boyunca açıkça taraflı davranmış ve iktidara bağımlı olduğunu her fırsatta göstermiş olan bu heyet, daha yargılamanın başında usulü eksikliklere rağmen yargılananları ve avukatları bilmedikleri mütalaa hakkında savunma yapmaya zorlaşmıştır.”

“Hukuka aykırı bu usulsüz kararlara imza atan yargı mensupları elbet bir gün yargı önünde hesap verecektir. İktidarın talimatıyla alınan bu kararla muhalifler, demokrasi ve barış isteyenler korkutulmak ve yıldırılmak istenmektedir. Bu karar bizlerin barışçıl ve demokratik siyasetteki ısrarımızı daha da arttıracaktır. Arkadaşlarımızın zindanlarda, bizlerin de dışarıda verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesi büyük bir azimle devam edecektir. İktidarın vakanüvisleri olan yargıçların verdiği bu hukuk dışı kararı tanımadığımızın herkes tarafından bilinmesini isteriz.”