3 Mayıs 2024 Cuma

KBG: Kadın dayanışmasının karalanmasına izin vermeyeceğiz

Kadınlar Birlikte Güçlü, 15 Mayıs günü Kadıköy'de göçmen bir kadının İsmail Beker adlı erkeğin şiddetine maruz kalmasına ilişkin açıklama yaptı. İsmail Beker ve yakınlarının şiddete maruz kalan göçmen kadın ve onunla dayanışan kadınlar ve kadın hareketini hedef alan açıklamalarına tepki gösteren KBG, "Erkek şiddetinin üstünün örtülmesine, şiddete maruz bırakılan kadının, ona destek olan kadınların ve kadın dayanışmasının karalanmaya çalışılmasının karşısında yine kadın dayanışmasıyla duruyoruz" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), Kadıköy Bahariye Caddesi'nde 15 Mayıs günü İsmail Beker adlı erkeğin yanında çalışan göçmen kadına yönelik şiddetine ilişkin açıklama yaptı.

Diş Hekimi İsmail Beker'in yanında çalışan göçmen kadına yönelik şiddetin ardından, kadınları ve kadın hareketini hedef haline getirmesine tepki gösteren KBG, yargılamanın yeni başladığını hatırlatarak, "İsmail Beker'in yargılama henüz başlamışken kendisinin aklandığını iddia etmesine karşı susmuyoruz" dedi.

Şiddete maruz bırakılan göçmen kadının balkondan yaptığı çağrıya yanıt veren kadınların dayanışma içinde olduğu kaydedilen açıklamada, "Şiddet karşısında birbirimizin sesini duyup müdahil olduğumuzda şiddeti önleyebileceğiz, bir kişi daha eksilmeyeceğiz" denildi.

İsmail Beker ve yakınlarının sosyal medya ve ana akım medyada olayı maniple ettiğine de dikkat çekildi.

ERKEK ŞİDDET UYGULADIĞINI İTİRAF ETTİ
KBG açıklamasında olay anına ilişkin şu bilgiler verildi: "Arkadaşlarımız, yalnıza duydukları sese karşılık olay yerine gitmiş, destek isteyen kadının beyanını tekrar etmesi ve kollarındaki darp izlerini göstermesi üzerine İsmail Beker'e cinsel saldırı iddiasını sormuş, 'Daha önce oldu ama bu sefer yapmadım' diyen failin kaçmasını engellemek istemiş, üstelik etrafta failin bu beyanını duyan erkeklerin, faile yönelik fiziksel saldırılarını engellemeye çalışarak kadının isteği üzerine polis çağrılmasına ve şikayetin gerçekleştirilmesine destek olmuşlardır."

DARP RAPORU VAR
Kadına yönelik şiddet olayından iki gün sonra paylaşılan kamera görüntülerinde kadının darp edildiği, darp izlerini gösterdiğinin açık olduğu belirtilen açıklamada, göçmen kadının darp edildiğine dair rapor alındığı hatırlatıldı.

DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
Fail erkek İsmail Beker hakkında yaralama, mala zarar verme ve cinsel saldırı suçlamalarıyla şikayet gerçekleştirildiğini belirten KBG, "6284 Sayılı Kanun kapsamında önleyici-koruyucu tedbirlere başvurulmuş ve yargılama süreci yeni başlamıştır. Fail çeşitli medya organlarında ifade edildiği aklanmış değildir! Bizler de bu davanın takipçisiz" diye belirtti.

'MAĞDUR SUÇLAYICILIĞINI KABUL ETMİYORUZ'
Fiziksel şiddete maruz kalan göçmen kadının, ayrımcı ve mağdur suçlayıcı şekilde hedef haline getirilmesini kabul etmeyeceklerini kaydeden Kadınlar Birlikte Güçlü açıklamasında, "Göçmen kadınların şikayetçi olup haklarını arayamayacağı, olsa dahi her zaman sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını bilen failler, hesap vermeyecek, yargılanmayacak olmanın verdiği güvenle hareket ediyorsa bu, insan haklarını yok sayan göç politikaları ve kadın düşmanı politikaların neticesidir. Göçmen bir kadının sırf birinin 'itibarını zedelemek' için sınır dışı edilme riskini ve daha fazlasını göze alarak karakola gideceğini düşünebilenlere en naif tabirle hayret ediyoruz" denildi.

'KADIN DAYANIŞMASI YAŞATIR'
KBG açıklamasında, "Kadın beyanı esastır", "Kadın dayanışması yaşatır" gibi kadın mücadelesinin en temel kazanımlarının tartışmaya açmaya cüret edilmesinin ahlakçı, ırkçı, göçmen ve kadın düşmanı tutumlar olduğu kaydedildi.

Göçmen kadınlar Jesca Nankabirwa, Nadira Kadirova, Yeldana Kaharman, Jiolet Nantaba'nın erkekler tarafından katledildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Şimdi gözlerimizin önünde bir kadın resmen hayatta olduğu, şiddetten kurtulmanın yolunu aradığı ve kurtulduğu için suçlu ilan ediliyor" diye belirtildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, "Erkek şiddetinin üstünün örtülmesine, şiddete maruz bırakılan kadının, ona destek olan kadınların ve kadın dayanışmasının karalanmaya çalışılmasının karşısında yine kadın dayanışmasıyla duruyoruz" dedi.