3 Mayıs 2024 Cuma

KBG: Kadın dayanışması duvarları aşıyor

Kadın ve LGBTİ+ tutsaklara yönelik düşman politikaları teşhir etmek ve dayanışmak için Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde eylem yapan KBG, içeride ve dışarıda erkek devlet şiddetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. 

Kadınlar Birlikte Güçlü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken hapishanelerdeki kadın ve LGBTİ+ tutsaklarla dayanışmayı büyütmek için Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde bir araya geldi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde "Hapishanelerde erkek devlet şiddetine karşı kadınlar birlikte güçlü" pankartı açan kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Kadın dayanışması duvarları açıyor", "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Kadınlar birlikte güçlü" dövizleri taşıdı.

'ATK TIP ETİĞİNE GÖRE DEĞİL İKTİDARIN TALEBİNE GÖRE KARAR VERİYOR'
Basın metnini okuyan Çağla Akdere, kadınları katleden erkekler cezasızlık ve kadın düşmanı politikalarla cesaretlendirilirken, özsavunma uygulayan, mücadele eden kadınların geçersiz bahanelerle yargılandığına dikkat çekti. Akdere, erkek adaletin bununla sınırlı kalmayıp kadınlara hapishanelerde de şiddet uygulamaya devam ettiğini belirtti ve "Sağlık ve yaşam hakkı engellenen, tahliye edilmesi gerekirken cezaevinde tutulan onlarca ağır hasta tutsak, ATK' nin tıp etiğine göre değil iktidarın talebine göre karar veriyor olması ile adeta ölümle cezalandırılmak isteniyor" dedi. Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta kadın ve LGBTİ+ tutsaklar için özgürlük isteyen Akdere, hapishanelerdeki şüpheli ölümler, infaz yakmalar, işkence, kötü muamele, çıplak arama, tecrit ve izolasyon, disiplin soruşturmaları gibi pek çok hak ihlali yaşandığını vurguladı.

'İKTİDAR KADIN VE LGBTİ+LARI HER YERDE NEFESSİZ BIRAKIYOR'
Bakırköy Hapishanesi'nde de açık görüşlerde tokalaşma ve sarılma bahane edilerek disiplin soruşturmalarının arttırıldığını aktaran Akdere, iktidarın kadın ve LGBTİ+'ları her yerde nefessiz bırakmaya çalıştığını dile getirdi. Hapishanelerde arttırılan kameralara işaret eden Akdere, "Ama aynı kameralar Garibe Gezer'e yapılan cinsel işkenceyi görmüyor ve soruşturmayı açmaya delil üretmiyor" ifadelerini kullandı.

Akdere, giderek derinleşen kadın yoksulluğunun ise hapishanelerde daha yoğun yaşandığını ifade etti ve tutsak kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirtti.

Akdere, şöyle devam etti: "Krizin bedelini bizler ödemeyeceğiz. Cezalar ve tutuklamalarla sinmeyecek, mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler biliyoruz ki kadın dayanışmasının aşamayacağı duvarlar yoktur. Buradan içeride mücadele eden tüm kadınları sevgiyle selamlıyoruz, 8 Mart'larını kutluyoruz, mücadele arkadaşlarımızın direnişi, direnişimizle buluşacaktır. Özgür eşit bir yaşamda mutlaka buluşacağız."

Sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin, jiyan, azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları atan kadınlar, 8 Mart'ta saat 19.30'da Taksim'de gerçekleşecek gece yürüyüşüne çağrı yaptı.