25 Nisan 2024 Perşembe

KBG İzmir:  Kobanê'yi düşüremeyecekler

KBG İzmir, 25 Kasım'a ilişkin yaptığı açıklamada işgalci Türk devletinin saldırılarına tepki gösterdi. Kadınlar, "Savunduğumuz, uğruna mücadele ettiğimiz Kobanê'yi hala düşürmeye çalışanlar bilsinler ki besledikleri DAİŞ çetelerinin düşüremedikleri Kobanê'yi düşüremeyecekler" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin Karşıyaka çarşıda açıklama yaptı. "Kadın mücadelesi her yerde" ve "Asla yalnız yürümeyeceksin" pankartlarının açıldığı eylemde, sık sık "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Dünyada direnen kadınlara bin selam", "Jin jiyan azadi", "Kadınlar birlikte birlikte güçlü", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Dünyayı yerinden oynatacağız" sloganları atıldı. Basın açıklamasını kadınlar adına Deniz Uslu okudu.

25 Kasım'a savaş, sömürü, şiddet üçgeninde yaklaşıldığını belirten Uslu, kadınların hayatının erkek egemen bakış açısıyla kuşatıldığını, şiddettin, katliamın, sömürünün yanında ekonomik krizle de çembere alındığını dile getirdi. Tüm bunların karşısında hiç durmadan direndiklerini ifade eden Uslu, "Ne yasak, ne gözaltı, ne şiddet kadınları sokaktan geri çekemedi, çekemeyecek. İşte burada 1960'ın diktatörü tarafından katledilen Mirabal Kardeşlerden bugüne mücadele günü ilan ettiğimiz bir direnişle bulunuyoruz. Tarihimiz direniş, tarihimiz başkaldırılarla dolu ve bu direnişi tek bir kadın katledilmeyene, şiddete uğramayana kadar, eşit ve sömürüsüz bir dünyayı yaratana kadar soluksuz sürdüreceğiz" dedi.

AKP ve MHP iktidarının gitmekte olduğunu ve iktidarın gidişatını engellemek çabasıyla saldırdığını ifade eden Deniz, her yeni günde ya basından ya bilim insanlarından birilerinin tutuklandığını ifade etti. Deniz, "Bir bakıyoruz savaşın en kirli yöntemleriyle insanlık suçları işleniyor, durmuyorlar birden karşımıza beceremedikleri bir senaryo ile Taksim'de bir canlı bomba saldırısı ile çıkıyorlar. Birkaç gün sonra anlıyoruz ki bu seremoni kadınların can feda savundukları kadın devrimi olan Rojava devrimine saldırı ile birebir alakalı. Savunduğumuz, uğruna mücadele ettiğimiz Kobanê'yi hala düşürmeye çalışanlar bilsinler ki besledikleri DAİŞ çetelerinin düşüremedikleri Kobanê'yi düşüremeyecekler" ifadelerini kullandı.

İktidarın seçim çalışmalarına saldırılarla başladığına dikkat çeken Uslu, "Cevabımız direnişimizi büyütmek olacak. Sadece Türkiye'de de değil. Kapitalizmin krizi ile dünyanın dört bir yanında kadınlar, işçiler, ezilenler, LGBTİ+'lar direnmeye devam ediyor. Yanı başımızda İran'da Jîna Emînî'nin katledilmesinin ardından başlayan ve aylardır devam eden direnişin bizlere verdiği güçle umutla yürüyoruz. İran'da, Türkiye'de, Rojava'da kadınlar direniyor" dedi.

Açıklamanın ardından katledilen kadınların temsil edildiği etkinlikte kadınlar, mor şallarla katledilen kadınların isimlerini söyledikleri ve hayat hikayelerini anlattıkları performans gösterisi gerçekleştirdi.

Etkinlik sloganlarla sona erdi.