18 Mayıs 2024 Cumartesi

KBG: Gözaltı ve tutuklama saldırılarına karşı yaşasın kadın dayanışması

KBG, Diyarbakır'da 25 Kasım eylemleri gerekçesiyle gözaltına alınan kadınlar için Süreyya Operası önünden seslenerek, Kürt kadın kurumlarını hedef alan özel savaş politikalarına, erkek  devlet şiddetine karşı kadın dayanışmasını ve mücadeleyi büyüteceklerini haykırdı.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG), Diyarbakır'da aralarında Rosa Kadın Derneği, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve pek çok sendika üyesi kadının 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü eylemleri gerekçe gösterilerek ev baskınlarıyla gözaltına alınmasına ilişkin, Süreyya Operası önünde açıklama yaptı .

"Erkek devlet şiddetine karşı dayanışmamız da mücadelemiz de ortak! Gözaltılar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eyleme; HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ve HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Dilek Özer, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, SODAP Eş Sözcüsü Sevtap Akdağ katıldı.

'KÜRT KADINLARI ÖZEL BİR SAVAŞ POLİTİKASIYLA HEDEF ALINIYOR'
Basın metnini okuyan Didem Nur Acabey, özgürlük ve eşitlik talebiyle 25 Kasım'da erkek egemenliğine, emek sömürüsüne, erkek devlet şiddetine karşı sokaklarda olduklarını belirterek, "Kadınları şiddetten koruyacak mekanizmaları işlemez hale getiren, kadın kurumlarını kapatan, kadınlar olarak kazanımımız olan İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı çekilerek failleri daha da cesaretlendiren erkek devlet, mücadele eden kadınları gözaltı ve tutuklamalarla engellemeye çalışıyor. Her gün şiddet faili erkekleri koruyan, kadın cinayetlerine meşru kılıf uyduran iktidar eşitlik, özgürlük ve şiddetsiz bir yaşam için mücadele eden Kürt kadın kurumlarını özel bir savaş politikasıyla hedef almayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Acabey; Aysel Tuğluk, Deniz Poyraz, Şule Çet, Pınar Gültekin, Garibe Gezer, Gülistan Doku, Çilem Doğan, Ayşe Gökkan, Gültan Kışanak ve daha nice kadın adalet beklerken erkek devletin kadın özgürlük mücadelesini engelleme çabalarının devam ettiğine işaret etti.

'25 KASIM'DAN 8 MART'A İSYANIMIZ VE COŞKUMUZ SÜRÜYOR'
Kadınların 25 Kasım'daki isyan ve coşkusunu 8 Mart'ta da ülkenin dört bir yanına taşıdıklarını ifade eden Acabey, iktidara seslenerek, "Daha önce de denediniz, sonuç alamadınız, kadın mücadelemiz her geçen gün daha da büyüyor. Kürt kadınları dün olduğu gibi bugün de erkek devlet şiddetine karşı mücadele etmeye devam edecek" dedi.

Acabey, eşitlik ve özgürlük için kadın özgürlük mücadelesini büyütme çağrısı yaparak, gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi.

"Kadınlar birlikte güçlü", "Yaşasın kadın dayanışması", "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam", "Erkek devlet şiddetine son", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin, jiyan, azadi", "Gözaltılar serbest bırakılsın" ve "Aysel Tuğluk onurumuzdur" sloganlarını yükselten kadınlar, eylemi alkış ve zılgıtlarla sonlandırdı.