17 Mayıs 2024 Cuma

KBDH: Erkek egemen kapitalist sisteme karşı 1 Mayıs'ta isyana

8 Mart'ta yasakları tanımayıp erkek egemenliğine ve faşist iktidara karşı alanlarda olan kadınların birlikte mücadele etmenin gücünü ortaya koyduğunun altını çizen KBDH Genel Konseyi, şimdi ise aynı kararlılığın 1 Mayıs alanlarında sergilenmesi, özgürlük haykırışının 1 Mayıs'ta da yankılanması mücadelenin yükseltilmesi için gerekli olduğunu vurguladı. KBDH Genel Konseyi, "Erkek egemen kapitalist sisteme karşı kavgayı simgeleyen 1 Mayıs'ta emek ve beden sömürüsüne, kadın katliamlarına, cins ayrımcılığına, yoksulluğa, emperyalist savaş ve işgale karşı Taksim başta olmak üzere tüm alanları direniş mevzilerine çevirmeli, mücadeleyi büyütmeliyiz" dedi. 

Kadınların Birleşik Devrim Hareketi (KBDH) Genel Konseyi, 8 Mart'ın coşku ve isyanını 1 Mayıs'a taşıyarak erkek egemenliğine ve kapitalizme karşı mücadeleyi büyütecek tüm kadınları ve ezilen cinsel kimlikleri işçi sınıfının birlik, mücadele ve  dayanışma günü 1 Mayıs'a çağırdı. "Erkek egemen kapitalist sisteme karşı 1 Mayıs'ta isyana" başlıklı açıklamada, sömürü üzerine kurulu emperyalist kapitalist sistemin yol açtığı krizlerin, savaşların, yoksulluğun, katliamların giderek şiddetlendiği, adeta kan gölüne çevrilmiş ve büyük bir yıkımın eşiğine getirilmiş dünya gerçekliğinde 1 Mayıs'ın karşılandığı kaydedilen açıklamada, "1 Mayıs kadınların özgürlük ve kurtuluş mücadelesinin sınıf mücadelesiyle buluşmasında önemli bir kesit olup, emek ve beden sömürüsüne karşı kapitalizmi ve erkek egemenliğini yıkma çağrısıdır" denildi.

'ÖZGÜRLÜK HAYKIRIŞLARIMIZIN 1 MAYIS'TA DA YANKILANMASI GEREK'
Kadın işçi ve emekçilerin en ağız baskılarla karşı karşıya kaldıklarını; işten atmalara rağmen  kadın işçi ve emekçilerin direniş ve grevlerin en önünde saf tuttuğu kaydedilen açıklamada, "Geçtiğimiz aylarda yaşanan birçok işçi direnişine kadın işçilerin kararlılığı damgasını vurdu. Kadınlar, eşit işe eşit ücret, çalışma şartlarının düzeltilmesi, sendikal örgütlenmeleri ve diğer hakları için önemli bir direniş ortaya koydu. Kadın işçi ve emekçiler açısından 1 Mayıs'ı ortaya çıkaran tarihsel koşulların bugün içinde varlığını koruduğu bir gerçek olup, günümüz çalışma koşulları 19. yüzyıl koşullarından farklı değildir. Kadın emeği yine değersiz ve güvencesizken, kötü çalışma koşulları ve cinsiyetçi iş bölümü yaşamın her alanında hakimdir. Fakat dün olduğu gibi bugün de sermayeye ve erkek egemenliğine karşı mücadelemiz tüm yakıcılığıyla devam etmektedir. Kadın ve emek düşmanı faşist iktidarın sistematik saldırı politikalarına ve biz kadınlara biçtiği role karşı başkaldırıyoruz. Evde, iş yerinde, sokakta, dağ başlarında, zindanda erkek egemenliğine ve faşist iktidara karşı savaşımızı örgütleyip, isyanı büyütüyoruz. 8 Mart'ta yasakları tanımayıp erkek egemenliğine ve faşist iktidara karşı alanlarda olan kadınlar birlikte mücadele etmenin gücünü ortaya koydular. Şimdi ise aynı kararlılığın 1 Mayıs alanlarında sergilenmesi, özgürlük haykırışlarımızın 1 Mayıs'ta da yankılanması mücadelenin yükseltilmesi için gereklidir" ifadeleri yer aldı. 

'BEDEN VE EMEK SÖMÜRÜSÜNE KARŞI 1 MAYIS'TA MÜCADELEYİ YÜKSELT'
KBDH'nin açıklaması şöyle devam etti: "Nasıl ki 8 Mart'ta yasaklamalara rağmen barikatları birlikte yıktıysak, 1 Mayıs'ta da gücümüzün birlikte mücadele etmekten ve örgütlülüğümüzden geldiğinin bilincinde olarak barikatları isyanımızla yıkalım! Erkek egemen kapitalist sisteme karşı kavgayı simgeleyen 1 Mayıs'ta emek ve beden sömürüsüne, kadın katliamlarına, cins ayrımcılığına, yoksulluğa, emperyalist savaş ve işgale karşı Taksim başta olmak üzere tüm alanları direniş mevzilerine çevirmeli, mücadeleyi büyütmeliyiz. 1 Mayıs'ı can bedeli mücadeleleriyle yaratıp bugünlere taşıyan başta kadın savaşçılar olmak üzere tüm 1 Mayıs şehitlerini saygıyla anıyoruz. Anılarını kadın özgürlük kavgamızda büyüteceğimizin sözünü yineliyoruz. Beden ve emek sömürüsüne karşı 1 Mayıs'ta mücadeleyi yükselt! Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın kadınların birleşik devrim mücadelesi!"