29 Mart 2024 Cuma

Kazdağları'nı talan eden Alamos Gold'un izinleri iptal edildi

Kazdağları İstanbul Dayanışması, Alamos Gold'un Kazdağları'ndaki proje izninin iptal edildiğini, proje alanının rehabilitasyonu için ödenek planlaması başlatıldığını duyurdu.

Kazdağları İstanbul Dayanışması, Alamos Gold'un Kazdağları'nda kurmak istediği altın madeni projesine verilen iznin iptal edildiğini duyurdu.

Kanadalı Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kazdağları'nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı "Su ve Yaşam Nöbeti" başlatan doğa savunucularının mücadelesi sonuç verdi.

Kazdağları İstanbul Dayanışması, twitter hesabından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapılan bireysel başvuruya verilen yanıtı paylaştı.

Paylaşımda, "Kazdağları'nda adım adım zafere! CİMER'den gelen güncel yanıta göre: Alamos Gold'un izin iptalleri yapılmıştır. Alamos Gold'un iş makinaları tahliye edilmiştir. Proje alanı, Orman Bölge Müdürlüğü'ne geçmiş, rehabilitasyon için bütçe ve ödenek planlaması başlamıştır" denildi.

'DOĞA KATLİAMI YAPANLARIN YARGILANMASI VE REHABİLİTASYON İÇİN MÜCADELEYE'
Paylaşımın devamında "Süreci hatırlayalım" diyen Kazdağları İstanbul Dayanışması, fotoğrafların da yer aldığı çok sayıda tweetle Kazdağları için sürdürülen mücadeleyi hatırlattı. Açıklamada, alanın rehabilitasyonunun bilim insanlarının ve ekoloji örgütlerinin de dahil olacağı şeffaf bir süreçle yapılması gerektiği vurgulandı. Kazdağları İstanbul Dayanışmasının paylaşımlarından bazı maddeler şöyle:

🔹Kazdağları Direnişi'ne "Kazdağları Hepimizin", "Talancı Alamos Defol" diyerek başladık. Tam 425 gün imkansızlıklar, soğuk, kar, kış demeden 7/24 Kirazlı Balaban tepesini(cevherin bulunduğu) korumaya aldık.
🔹Başta İstanbul olmak üzere, birçok farklı ilde Kazdağları'ndaki ekolojik katliama karşı eylemler yaptık. "Alamos'u Tahliye Et" sloganıyla İstanbul'dan Ankara'ya yürümek istedik, gözaltına alındık, yargılandık, beraat ettik. Mecliste bu katliamın sesinin yükseltilmesi için görüşmeler ve ziyaretler yaptık.
🔹Şehirden 35 km. uzaklıkta 7/24 nöbete devam ederken, Çanakkale şehir merkezini boş bırakmadık; Kazdağları için el ele eylemlerini örgütledik. Her cumartesi el ele verdik; "Kazdağları Kurtulacak" dedik.
🔹Nöbetimizi bitirebilmek için türlü provokasyonlar yaptılar, darp ederek gözaltına aldılar, 650 bin lira para cezası kestiler, 16 arkadaşımızın yargılamaları hala devam ediyor...
🔹Ama vazgeçmedik ve işte bugün, 425 günlük çadırlı direniş ve bu direnişin ülke çapında sahiplenilmesiyle milyar dolarlık Alamos Gold defolup gitmek zorunda kaldı! "Direne direne kazanacağız" derken mübalağa etmiyorduk.
🔹Doğa düşmanı Alamos Gold'u, ancak kararlı ve tüm zorluklara göğüs geren bir direniş pratiği Kazdağları'ndan söküp atabilirdi ve bizler de kararlı, kesintisiz bir direnişi ortaya koyarak bu kazanımı, Türkiye ekoloji mücadelesi tarihine yazdırmayı başardık.
🔹Şimdi sıra katliamın gerçekleştirildiği, 350 bin ağacın kesildiği, kurdun, kuşun, domuzun, sincabın yuvası olan bu alanın rehabilite edilmesinde. Biliyoruz ki 350 bin ağacı, Alamos Gold'dan aldığı para karşılığı Orman Bölge Müdürlüğü kesmiştir!
🔹Alanın rehabilitasyonu, bugün ülkenin dört bir tarafında doğa düşmanı şirketlerin taşeronu gibi çalışan, "Orman Kıyım Müdürlüğü" haline gelmiş Orman Bölge Müdürlüğü'nün "vicdanına" terkedilemez!
🔹Bu alanın rehabilitasyonu; bilim insanlarının, bilimsel çalışma yapan ekoloji örgütlerinin, STK'ların ve bu mücadelenin öznelerinin katılımıyla, şeffaflık ilkesi dahilinde gerçekleştirilmelidir.
🔹Rehabilitasyonun yukarıdaki çerçevede gerçekleşebilmesi ve katliamı gerçekleştirenlerin yargılanabilmesinin mücadelesini tüm doğa ve yaşam savunucularıyla hep birlikte vermeye çağırdığımızı duyurmak isteriz. Zafer, mesafe ve zorluk tanımadan direnenlerin iradesindedir.