2 Mayıs 2024 Perşembe

Kazdağları nöbeti 321. gününde: Nöbetimiz yalnızlaştırılmak isteniyor

Kazdağları nöbetini sürdüren direnişçiler, kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. Nöbetin yalnızlaştırılmak istendiğine dikkat çeken direnişçiler orman yasağının kaldırılması için Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunulmasını istedi. 

Kazdağları'nda yaşam ve doğa nöbeti 321. gününde. Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madenciliğe karşı 26 Temmuz 2019'da başlayan direniş tüm zorluklara rağmen sürüyor.

"Normalleşme" ile birlikte bulaş riskinin yüksek olduğu AVM'ler açıkken, Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararıyla pandemide yasaklanan ormana girişler hala sürüyor. Bulaş riski nedeniyle kendilerini izole eden direnişçiler, dayanışma ziyaretine gelmek isteyenleri kabul etmemişti. 1 Haziran itibarıyla desteğe gelmek isteyenlere nöbet alanı açıldı ve proje alanı günlük yürüyüş eylemleri başladı.

Bölge jandarma komutanlığı yürüyüş dönüşlerinde ormanda bulunulduğu gerekçesiyle hergün tutanak tuttu. Dün ise nöbete katılmak istyeen iki kişi, "nöbet alanına girilmesi yasak olduğu" iddiasıyla jandarma tarafından gözaltına alındı. Daha önce de madenci şirketin çalışan güvenlik görevlilerine hiçbir tebligat gitmezken, pandemi de alanda nöbet tutan 5 direnişçiye 70 bin 850 liralık idari para cezası kesilmişti.

Kazdağları direnişinin yalnızlaştırılmak istendiğini kaydeden doğa va yaşam nöbetçileri, bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler. Kazdağları'ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir. Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır."

"İnsanlığın bu krizini, bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin" denilen açıklamada, nöbete yönelik her baskının geri teptiğinin görülmesi ve artık vazgeçilmesi için dayanışma çağrısı yapıldı. Orman yasağının kaldırılması için de İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunulması istendi.