24 Nisan 2024 Çarşamba

Kaz Dağları ile dayanışanlara toplam 400 bin lira para cezası

Kaz Dağları'nda altın madenciliğine karşı nöbet tutan direnişçilere binlerce lira para cezası kesildiği gibi dayanışmaya gelenlere de aynı yöntem uygulandı. Yaşam savunucularına yönelik para cezası toplamda 400 bin lirayı geçti. Pandemi gerekçe gösterilerek cezalar kesilirken, cezaların kesildiği tarihlerde AVM'ler, kafeler, plajlar, mesire yerlerinin açık olması da dikkat çekti.

Kanadalı firma Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik'in Kaz Dağları'nda arama faaliyetleri kapsamında binlerce ağaç kesmesinin ardından bölgeye ayak basanlara bile pandemi gerekçe gösterilerek ceza kesildiği ortaya çıktı.

Kirazlı-Balaban mevkiinde başlatılan çadırlı nöbet direnişi bir yılı doldurdu. Çanakkale Valliği bir yılı aşkın süredir Kaz Dağları'nı korumak için nöbet tutan çevrecilere yolladığı tebligatta, Covid-19 tedbirleri kapsamında ormanlara girişin yasaklandığı iddiasıyla geçen nisan ayında alanı terk etmelerini istemiş. Ancak direnişçiler, hala alanda olan ve ruhsat süresi dolan şirketin çıkarılmasını kaydetmişti.

DAYANIŞMA İÇİN GELENLERE DE PARA CEZASI KESİLDİ
Çadır nöbeti tutan direnişçileri binlerce lira para cezası kesildiği gibi dayanışmaya gelenlere de ceza kesildi. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy'a 9 Haziran'da ve Avukat Burcu Özaydın'a da 14 Haziran'da bölgeyi girdikleri için kişi başı 3 bin 180 lira ceza kesildi.

AV. ÖZAYDIN: CEZALAR USULEN VE HUKUKEN YANLIŞ
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'a konuşan Avukat Burcu Özaydın, 14 Haziran'da Bayramiç'ten bir grupla nöbet tutan çevrecilere cezalar kesilmesi ve ormana giriş çıkışın engellenmesine karşı yola çıktıklarını belirtti. Özaydın, "O gün Çanakkale Çan yolunda çok geniş bir alanda yol çalışması kararı alınmış. Kirazlı Balaban'a yaklaşık 4.5 km kilometre uzaklıkta araçlarımız durduruldu. Otoyolun kapalı olduğu söylendi. Kimliklerimiz alındı. GBT yapıldı. Biz de araçlarımızı orada bıraktık ve patikalardan 4.5 km boyunca Kirazlı Balaban piknik alanına doğru yürüdük. Jandarma tutanak tuttuğunu söylemedi" dedi. Özaydın, tutanağın kişinin yanında düzenlenmesi ve keseceği cezayı söylenmesi gerektiğini ifade ederek özetle şöyle konuştu: "Tutanak daha sonradan tutulmuş. Bizi o gün saat 14.00 sıralarında durdurmuşlardı fakat bize daha sonra tebliğ edilen tutanak saat 18.00'de Kirazlı Balaban bölgesinde ormanlık alanda bulunduğumuz yönünde düzenlenmiş. Bu tamamen usulen de hukuken de yanlış. 2 Haziran itibarıyla alınan kararlarda kısıtlamalar kaldırıldı. Bu cezalar Çanakkale'de sadece Kirazlı Balaban bölgesinde kesiliyor."

CEZALARIN TOPLAMI 400 BİN LİRAYI GEÇTİ
Avukat Özaydın, yaşam savunucularına kesilen cezaların toplamının 400 bin lirayı geçtiğini belirterek "Buradaki mücadeleyi bastıramayacaklar. Kaz Dağları'nı savunmaya devam edeceğiz. Mücadeleyi bu şekilde bitiremeyecekler. Cezalar ne olursa olsun şirket oradan çıkıncaya kadar nöbet sürecek" dedi.

'ÇANAKKALE'NİN HİÇBİR YERİNDE ORMANA GİRİŞ YASAKLANMADI'
Doktor Güleda Erensoy da bölgede 1 yılı aşkın süredir nöbet tutan çevrecilere 9 Haziran'da erzak götürdüğünü belirterek "Su ve vicdan nöbetinin tutulduğu alan bire bir orman içi bile değil. Bana jandarmalar girişte hıfzıssıhha kurul kararını gösterdi. O karar nisan tarihliydi ve 1 Haziran'da AVM'ler, kafeler, plajlar, mesire yerleri açılmıştı. Hemen bitişiğindeki Balaban dinlenme tesisleri insan kaynıyordu ve hiçbir yasak yoktu. 5 arkadaşımızın kaldığı mevkinin girişinde ormana giriş yasak diye tutanak tuttular ve 10 gün önce bu tutanak gerekçesiyle ceza kesildiğini öğrendim. Çanakkale'nin hiçbir yerinde de ormana giriş yasağı uygulanmadı, ceza kesilmedi" diye konuştu.