3 Mayıs 2024 Cuma

Kaz Dağları direnişi sürüyor: Şirket ormanı terk edene kadar buradayız

Ruhsatı yenilenmemesine rağmen Kirazlı Balaban mevkiinden ayrılmayan Alamos Gold'un bölgeyi işgal ettiğine dikkat çeken doğa ve yaşam savunucuları, şirket ormandan ayrılanana kadar, mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi. 

Kaz Dağları ve yöresinde devam eden katliamlara karşı mücadele sürüyor. Doğa ve yaşam savunucuları Çanakkale merkezdeki iskele kordon meydanında her Cumartesi olduğu gibi bugün de biraraya geldi.

İnsan zinciri oluşturulan eylemde, altın işletmeciliği nedeniyle doğanın tahrip edilmesinin yanı sıra çevre halkının da göçe zorlanacağı belirtildi, antik kentlerin bulunduğu yerlerin altın madeni tekellerine tahsis edildiği kaydedildi.

Bölgenin deprem kuşağında yer alması, tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanan basın açıklamasında, şu ifadeler yer aldı: "Kazdağları yöresi birinci derece deprem kuşağındadır. Alamos Gold altın sahaları altında bulunan Çan Etili Fay Hattı 280 yıldır enerji biriktirmektedir. Bu fay hattının üreteceği şiddetli deprem, pasa yığınlarındaki, atık barajlarındaki siyanür ve ağır metalleri suya, toprağa karıştıracaktır, halk sağlığı tehlikeye düşecek, sağlıklı gıdaya erişmek olanaksız hale gelecektir.

Kazdağları tarım ve hayvancılıkla, orman işçiliğiyle geçinen yöre halkının yaşam kaynağıdır, su kaynağımızdır, gen kaynağıdır, mitolojinin kaynağıdır, iklim krizi etkileri ağırlaştığında sığınacağımız alandır. Plansız programsız, yöre halkının onayı olmadan satılan altın ruhsat alanlarında yapılan altın işletmeciliği,  ağır metal ve siyanür içeren pasa yığınları,  Atikhisar Barajı ve  burayı besleyen su kaynakları, tarım alanları, meraların yok olmasına neden olacaktır. Halk ve çevre sağlığı olumsuz etkilenecek, yöre halkının sağlıklı gıda ve içme suyuna erişimi imkansız hale gelecek, telafisi mümkün olmayacaktır."

'ONLAR ORMANDAN GİDENE KADAR BURAYI  TERK ETMİYORUZ'
Kirazlı Balaban'da altın çıkartmaya çalışan Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik'in yenilenmemiş olan ruhsatının tümden iptal edilmesi, Kumarlar'daki suyun köy halkına bırakılması, şirketin Kirazlı/Balaban mevkiini terk etmesi ve 347.815 ağacın kesildiği alanın rehabilite edilmesi için biraraya geldiklerini kaydaden doğa savunucuları, "Kirazlı Balaban mevkiinde bulunan Alamos Gold 13 Ekimden bu yana bölgeyi işgal etmektedir. Ruhsatı olmayan şirketin maden alanında hiç bir faaliyet yürütmemesi gerekirken, maden alanında olan 18 kamyon ve 1 kepçenin maden alanında ne işi olduğunu soruyoruz. İşgalci Alamos Gold Şirketinin yaptığı her adımı takip ediyor, 7/24 kazdağlarında çadırlarımızla nöbet tutmaya devam ediyoruz. Ne yağmur ne çamur ne de Alamos Gold bizi yıldıramaz. Onlar ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz" dedi.