20 Nisan 2024 Cumartesi

Kaz Dağları direnişi 100. gününde: ‘Onlar gitmeden biz gitmeyeceğiz’

Kaz Dağları’nda altın madeni şirketine karşı 100 gündür nöbet tutan direnişçiler, her gün maden sahasını kontrol edip ağaç kesilip kesilmediğine bakıyor.
 

Kaz Dağları’nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesinin durdurulması için çevreci ve yerel halkın başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti 100 gündür devam ediyor. “Maden şirketi gitmedikçe biz de buradan gitmeyeceğiz” diyen direnişçilerin tek hedefi, maden firmasının bölgeden gitmesi.

Maden projesi için 195 bin ağacın kesildiğinin ortaya çıkmasının ardından bölgeye giderek eylemler yapan çevre ve doğa savunucuları, kurdukları 30’a yakın çadırda yaşamlarını sürdürüyor. Zor şartlarda 7/24 nöbet tutan çevreciler, her gün iki kere maden sahasına giderek ağaç kesimi olup olmadığını kontrol ediyor.

Direnişçiler, "Bizim eylemlerimiz ve direnişimiz sayesinde 13 Ekim tarihinde yenilenmesi gereken ruhsat yenilenmedi. Bu bizim için bir kazanımdır. Onlar burayı terk etmeden biz buradan ayrılmayacağız. Havalar soğuyor, yağmurlar yağıyor, ama biz vazgeçmeyeceğiz. Sahra çadırı kuruldu ve orada soba yakıp kış şartlarında nöbete devam etmeye kararlıyız. Biz direniyoruz, onlar gidecek" diye konuştu.

Her Yer Kazdağları Platformu da, Kirazlı Altın Madeni proje alanında işletme ruhsatının yenilenmemiş olmasına rağmen ağaç kesimi ve inşaatın devam ettiğini, bu sebeple suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.