26 Nisan 2024 Cuma

Kayyumun taşınmazları satışa çıkarması yargıya taşınacak

Kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin taşınmazları satışa çıkarmasına tepki gösteren TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, bu hukuksuzluktan derhal vazgeçilmesini istedi. Ayrıca hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi, kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin satışa çıkardığı belediye taşınmazlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

"Kentlerimizin parsel parsel satılmasına izin vermeyeceğiz" başlıklı açıklamada, seçilmişlerin yerine atanan kayyumların çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluklarla borç altında bıraktıkları belediyelerin taşınmazlarını satılığa çıkardıkları vurgulandı. Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyumunun, belediyenin 18 taşınmazını satışa çıkardığı belirtilen açıklamada, "Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ait, Artuklu ilçe sınırlarındaki Diyarbakırkapı, Yalım, Nur, Saraçoğlu ve Savurkapı mahallerinde yer alan arsa ve tarla niteliğinde olan 18 adet taşınmaz 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre, 'açık teklif usulü' ile 18 milyon 57 bin TL bedelle ihaleye çıkartılmıştır" denildi.

'TEMEL İLKELERE AYKIRI BİR UYGULAMADIR'
İmar planlarında sosyal donatı alanı olarak ayrılan alanların kamu hizmetine ayrılması ve kamu yararının gözetilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, bu yerlerin satılmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Mevcut imar planında 'eğitim tesis alanı', 'park' ve 'otopark' olarak planlanan bu alanları içeren, Revizyon İmar Planı yapım aşamasında iken bu alanların satışa çıkarılması mümkün değildir. Sosyal donatı alanları kısıtlı bir kent olmasından kaynaklı, ihaleye çıkartılan bu taşınmazların satışının yapılması Mardin için kamu zararına neden olacaktır. Revizyon imar planının yapım aşamasında bu satışların yapılması da planlı kentleşme ve kamu yararının tesis edilmesi gibi planlama meslek alanının tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkelerine aykırı bir uygulamadır."

'İHALE DERHALİPTAL EDİLMELİ'
Satışın "hukuksuz" olduğu vurgulanan açıklamada, ayrıca konuya ilişkin hukuki sürecin başlatılacağı bilgisine yer verildi. Açıklamada, "Yaşam alanlarımızın rant uğruna satılmasına, gasp ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz. kamu yararının göz önünde bulundurularak İhalenin derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Bizler, Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi olarak, herhangi bir meşruiyeti bulunmayan kayyumların halka ait olan söz konusu kamusal alanları hukuksuz bir biçimde ihaleye çıkarmasını önlemek ve kamu yararını savunmak için hukuki süreçleri başlatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız."