6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kayyumun Sur'daki arsa satışları idare mahkemesine taşındı

TMMOB İKK ve Sur Koruma Platformu, Dicle Üniversitesi sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkarmasını yürütmeyi durdurma talebiyle Diyarbakır İdare Mahkemesinde dava istemi ile başvurdu.
Diyarbakır'ın Sur Belediyesi'ne atanan kayyum Abdullah Çiftçi, Dicle Üniversitesi sınırları içinde yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait 14 arsayı satışa çıkardı. Yerel seçimler öncesi taşınmazları satılığa çıkaran kayyum, tarım arazi olup imara açıldıktan sonra belediyenin düzenleme ortaklık payından arta kalan ve mülkiyeti belediyeye geçen arazileri, toplamda 44 milyon 123 bin TL teklif usulüyle ihaleye açtı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Sur Koruma Platformu konuya ilişkin Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Burada konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, atama ile görevlendirilen kayyumun görevinin bir süre sonra sona ereceğini anımsattı.
 
'YASAL VE AHLAKİ OLARAK TARTIŞMALIDIR'
 
Kayyum tarafından arsaların satışa çıkarılmasını yasal ve ahlaki yönde tartışmalı olduğunu ifade eden Aydın, "Sur belediyesi tarafından birkaç gündür kentin farklı noktalarında 14 adet parselin satışı için ihale duyurusu yapılmıştır. Yerel seçimlere üç ay kala belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazlara dair alelacele alınan satış kararı, hem yasal hem de ahlaki yönden tartışmalıdır. Mevcut yönetimin 3 ay sonra değişeceği gün gibi ortadadır, buna rağmen kayyımın böyle bir tasarrufta bulunması kentin büyük tepkisine yol açmıştır" dedi.
 
'KAMU MALI TİCARİ AMAÇLI SATIŞA SUNULMUŞTUR'
 
İhaleye açılan alanların kamusal yarar doğrultusunda yeşil alan, okul, sağlık merkezi, kültür merkezi gibi kullanılması gerektiğini ancak yapılanın ticari amaç kaygısı taşıdığına dikkat çeken Aydın, "Teknik ve hukuki yönden incelendiğinde oluşan 14 adet parselin İmar kanununun 18. madde uygulaması ile Düzenleme Ortaklık Payı'ndan (DOP) elde edilen imar yollarının, İmar Kanununun 15., 16. ve Tapu Kanununun 21. Maddesi uyarınca ihdası yapılarak belediyeye tescili yapılmıştır. Daha sonra tescili yapılan bu 14 adet parsel, İmar Kanununun 18. Madde uygulaması ile 13 adet parsel konut ve 1 adet parsel de özel eğitim tesis alanı'na dağıtımı yapılarak tescili yapılmıştır. Yani halktan kamu yararı adına yapılan kesinti, belediye adına konut ve özel eğitim tesis alanı olarak satışa çıkarılmıştır. Yine Sur gibi bir bölgede tarihi kent kırımı sonrası oluşan binlerce evsiz ve mağdur bırakılmış insanımız varken, bu parsellerde mağduriyeti gidermek amacıyla sosyal konut üretilebilecekken, maalesef ticari amaçlı satışa sunulmuştur" diye kaydetti.
 
'HUKUKA AYKIRIDIR'
 
Hukuka aykırı uygulamanın yürütmesinin durdurulması için Diyarbakır İdare Mahkemesinde dava açtıklarını aktaran Aydın, "Danıştay'ın bu durumda olan yani uygulama sahalarında kapanan yolların veya DOP'ndan elde edilen taşınmazların kamu yararı dışında kullanılması durumunda iptal ettiği çok sayıda davanın olduğu bilinmektedir. Ayrıca daha önce Danıştay'ın belediyelerin toplu arsa satışına dair iptal kararlarının olduğunu da hatırlatmak isteriz" şeklinde konuştu.
 
'DİĞER İLÇE KAYYUMLARIDA SATIŞA BAŞVURACAK'
 
Aydın, yangından mal kaçırırcasına arsaların satışa çıkarılmasını şüphe ile yaklaştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem siyasal ve idari teamüller hem de ihalenin yapılış biçimi ve süreci, seçim arifesinde yapılmaması gereken bu işlemin yangından mal kaçırma biçiminde işin kotarılmaya çalışıldığını göstermektedir. Daha önce yine kayyım marifetiyle Silopi belediyesinde, belediyeye ait birkaç parselin birilerine kelepir fiyatına peşkeş çekildiğini bildiğimizden bu satışlara da şüphe ile yaklaşmaktayız. Dün Silopi'de bugün de Sur'da bu yöntem uygulanmaya çalışılıyor. Yarın ise Diyarbakır'ın diğer ilçe belediyelerinin de arazi ve taşınmazlarının satışına dönük çalışmaların yapılacağının bilgisine sahibiz. Bu yapılan işlerin bir taraftan kamu malının talanı, diğer taraftan görevi kötüye kullanma olduğunu yetkililere hatırlatırız. Bu süreci bu çerçevede takip edeceğimizi belirterek, kamuoyunu duyarlı olmaya, kentimizin demokratik kitle örgütlerini de bu önemli süreçte üzerlerine düşen rolü yerine getirmeye ve kenti sahiplenmeye çağırıyoruz. Biz TMMOB İKK ve Sur Platformu olarak bu ihalenin derhal iptal edilmesi ve bu parsellerin seçim sonrasında gerekli revizyonları yapılarak halkın seçtiği meclis marifeti ile kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesini talep ediyoruz."