20 Nisan 2024 Cumartesi

Kayyumları protesto eden avukatlardan reddi hakim talebi

HDP'li belediyelere kayyum atanmasını protesto eylemine katıldıkları gerekçesiyle gösteri yürüyüş kanununa muhalefetten haklarında dava açılan avukatlar, hakimin "örgüt üyesi" iddiasıyla yargılama yapılmasını istemesine tepki gösterdi. Reddi hakim talebinde bulundu.

HDP'li belediyelere kayyum atanmasını protesto eden avukatlar hakkında açılan davanın duruşması İzmir'de görüldü.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 26 avukat hakkında davanın duruşmasında yargılanan avukatların yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, "kanuna aykırı gösteri ve yürüyüşlere katılma" iddiasıyla yargılanan avukatlar, basın açıklamasına katılmanın suç olmadığını belirtti, polis müdahalesi ve haklarında dava açılmasının hukuksuz olduğunu vurguladı. Avukatlar, kayyum uygulamalarının hukuka aykırı olduğunu, bu sebeple basın açıklaması yaparak karşı çıktıklarını belirtti.

İddia makamının sunduğu iddianamede isnat edilen suçlamayı yetersiz bulan hakimin avukatlar hakkında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla iddianame hazırlanmasını istediğini belirten avukatlar, mahkemenin bu talebine tepki gösterdi.

REDDİ HAKİM TALEBİ
Avukatlar, hakimin duruşma öncesi ve duruşmadaki tavrından dolayı reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme, reddi hakim talebini reddederek bir sonraki duruşmayı 11 Şubat 2022 tarihine erteledi.

Avukatlar ise ret kararına ilişkin üst mahkemeye başvurdu.