24 Nisan 2024 Çarşamba

Kayyumla gasp edilen belediyelerdeki hak ihlalleri raporlaştı

Tüm Bel-Sen kayyum atanan belediyelerde kadın çalışanların maruz kaldığı hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. 

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), kayyum uygulamasının belediyelerde kadın çalışanlar üzerinde uyguladığı mobbing ve şiddet halleri ile ilgili Kayyum Uygulamasının Kadın Çalışanlar Üzerindeki Etkisine Yönelik Araştırma Raporu'nu basın toplantısıyla duyurdu. 

Açıklamaya Tüm Bel-Sen Genel Merkez Kadın Sekreteri Nazife Bayrak Tosu, Genel Mali Sekreter Zeynep Sarıkaya Altün ve Toplu İş Sözleşmesi (TİA) Hukuk Sekreteri Neval Arda katıldı. Açıklama salonuna "Söz, yetki, karar çalışanlarda", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. ILO 190 derhal imzalansın" yazılı pankartlar asıldı. Basın metnini Tüm Bel-Sen Genel Merkez Kadın Sekreteri Nazife Bayrak Tosu okudu.

İktidarın kadın, çocuk ve LGBTİ+ düşmanı politikalarına dikkat çeken Tosu, "AKP-MHP iktidarı döneminde kadınların çalışma yaşamı da neoliberal politikalar doğrultusunda esnek, güvencesiz, parçalı ve kayıt dışı istihdam biçimleriyle yeniden yapılandırmaktadır. KHK uygulamaları hız kesmeden devam etmekte haksız ve hukuksuz işten etmelerin yeni adı geçici 35. madde olabilmekte, arşiv taraması, güvenlik soruşturması gibi uygulamalarla örgütlenme hakkı engellenmeye çalışılmaktadır. Tüm bu politikalar iş yerlerinde daha fazla ayrımcılık, mobbing ve şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.
 
Açıklanan raporda şunlara yer verildi: "15 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişimi ardından başlatılan ve ağırlıklı olarak KHK'ler ile yürütülen yeni sürecin en önemli uygulama alanlarından biri de belediye ve yerel yönetimlere yönelik gerçekleşen görevden almalar ve kayyum atamaları oldu.

Belediye Kanunu'nda 1 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan 674 Sayılı KHK ile bir değişiklik yapılarak, belediyelere kayyum atanması olanaklı hale getirildi. Yerel/Mahalli seçimlerle işbaşına gelmiş olan çok sayıda belediye başkanları, belediye meclis üyeleri görevden alındı. 11 Eylül 2016 tarihi itibarıyla 99 belediyeye kayyum atandı, belediyelerin yönetim organları merkezi idarenin yerel temsilcilerine devredildi. Kayyum atanan bu belediyelerden 3 büyükşehir, 7 il, 63 ilçe ve 22 belde olmak üzere toplam 95'i Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı belediyelere aittir.

Aynı uygulama 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerden 5 ay sonra da tekrar etti. Bu defa da 19 Ağustos tarihinden itibaren Halkların Demokratik Partisine (HDP) bağlı 48 belediyeye kayyum atandı. Kayyum atanan belediyelerin 3'ü büyükşehir, 5'i il, 33'ü ilçe ve 7'si belde belediyesidir. İki dönemde de gerçekleşen uygulamalar boyunca binlerce belediye çalışanı ya görevinden ihraç edildi ya sözleşmeleri feshedildi ya da görev yerleri zorunlu olarak değiştirildi. Bunlardan bin 487'si sendikamız Tüm Bel-Sen üyesidir."

Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" sloganı ile açıklamayı sonlandırdı.