29 Mart 2024 Cuma

Kayyum saldırılarına karşı eylemler: Asla geri adım atmayacağız

HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısına karşı birçok ilde yapılan eylemlerde, kayyumlara karşı mücadeleye devam denildi

HDP'li belediyelere yönelik kayyum saldırısı birçok kentte protesto edildi. Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyum atanmasını "AKP darbesi" olarak değerlendirilen eylemlerde HDP'liler, kayyum saldırılarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

DİYARBAKIR 
HDP Diyarbakır İl Örgütü, kayyum saldırısına karşı Yenişehir'deki parti binası önünde bir araya geldi. Polis engeline rağmen bina önünde açıklama yapan partililer, fiziki mesafe kuralına uydu. 10 kişinin dışında kimsenin katılmasına izin verilmeyen eyleme ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve ESP Diyarbakır İl Başkanı Erkan Keskin'de katıldı.

"Kayyum irade gaspıdır, asla kabul etmeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, dünyanın koronavirüs ile mücadele ettiği bir dönemde AKP'nin kayyum politikasını devam ettirerek, belediyeleri "işgal" ettiğini kaydetti. Ceylan, kayyum politikalarına karşı susmayacaklarını belirterek, geri adım atılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 

HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Remziye Sızıcı ise "12 Eylül cuntasına boyun eğmeyen, sayısız faili meçhule, hukuksuzluğa, zorbalığa rağmen 1990'ların karanlık gladyosunu tarihe gömen Kürt halkı, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde işaretini verdiği üzere bu tekçi iktidarın mezar kazıcısıdır. Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir. Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır" diye konuştu.

Lice, Kocaköy, Kulp ve Hani'de de eş zamanlı eylemler gerçekleştirildi.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, HDP Yüreğir İlçe binası önünde kayyumlara karşı basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Koronavirüs salgınını gerekçe göstererek açıklamayı engellemek isteyen polis, açıklama için bir araya gelen yaklaşık yüz kişiyi, daha dar bir alanı olan bina içine göndermeye çalıştı. HDP'nin ısrarı üzerine açıklama yaklaşık 15 kişinin katılımı parti binasının bulunduğu sokakta yapıldı.

ESP ve HDK üyelerinin de katıldığı eylemde "Seçilmişler irademizdir dokunma" pankartı açıldı. Burada konuşan HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, seçilmişlerin tutuklanmasının demokrasinin geldiği noktanın bir ölçüsü olduğunu belirterek, "Elinizi vicdanınıza koyun. Nereye gidiyoruz diye bir düşünün. Bu bir zulümdür. Zulmünüz batsın" dedi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise konuşmasına 18 Mayıs 1982'de Amed zindanında hayatını kaybeden "Dörtler"i ve İbrahim Kaypakkaya'yı anarak başladı. Hatimoğulları, kayyum atamalarının "darbe" olduğunu belirterek belediyeler, barolar, odalar, her şeyin "merkeze" bağlanmasına karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Halk sağlığı hiçe sayılarak belediyelere kayyum atandığını dile getiren Hatimoğulları, "Bugün yerel yönetimlere dönük gerçekleştirilen baskılar tek adam rejiminin önünü açmak içindir. Büyükşehir belediyelerinin hesapları bloke edilerek pandemi ile mücadelesi engellenmeye çalışılmıştır. Vefa Destek grubuna müsaade eden iktidar en küçük dayanışma ağlarına tahammül etmiyor" dedi.

Hatimoğulları, "Adaletsizlik kime nereden nasıl vurursa vursun, biz HDP olarak adaletin sesi olmaya devam edeceğiz. Bugün ne barolara, ne kadın derneklerine, ne siyasi partilere uzatılan el ülkedeki demokrasi mücadelesi ile geri çevrilecektir. Kayyumcu zihniyete karşı yerel yönetimleri hiçleştiren, herşeyi merkeze bağlamaya çalışan iktidara karşı ortak mücadelenin tam zamanıdır. Kayyum darbedir" diye konuştu.

ŞIRNAK
HDP, Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP'li 5 belediyeye kayyum atanmasını protesto etmek için açıklama yaptı. İlçe binası önünde yapılan açıklamada "Kayyum darbe rejimidir" yazılı pankart açılırken, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, belediye eşbaşkanları, il ve ilçe örgütleri yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada ilk olarak  konuşan HDP'li Hasan Özgüneş, AKP-MHP ittifakının 5 belediyelerini daha gasp ettiklerini söyledi. Ülke kanununa göre halkın oyuyla göreve gelen belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınmasına ve görevden uzaklaştırıldığını belirten Özgüneş, "Belediyelerimiz bugün zorbalıkla bizden alınmıştır. Bizler yine o belediyeleri alacağız. Onlar gidici biz ise kalıcıyız. Bizler mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz" dedi.

Ardından konuşan görevinden uzaklaştırılan Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ise "Koronavirüs salgınına rağmen AKP-MHP faşist ittifakı 5 belediyemize 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı gününde kayyum atadı. Kürt Dil gününde belediyelerimiz adeta işgal görüntüleriyle bayraklar asılarak, marşlar okunarak kayyumlar atanmıştır. Bu Kürde olan düşmanlığın bir daha ortaya çıkmış halidir. Eşbaşkanlarımızın kapıları kırılarak gözaltına alınmıştır. AKP-MHP faşizmi sandıkta yenemediğini işgal ederek, kanunsuz, hukuksuz yöntemlerle halkın iradesini yok saymıştır" ifadelerini kullandı.

Son nefeslerine kadar AKP'ye, baskılarına boyun eğmeyeceklerini belirten Zırığ, "Ne pahasına olursa olsun geri adım atmayacağız. Bu halk demokrasi mücadelesinde büyük bedeller vermiştir. AKP gibi binlerce yönetimler gelmiştir ve tarihin çöplüğüne gitmiştir, o da gidecektir" dedi.

SİİRT
HDP Siirt Kadın Meclisi, HDP Siirt İl binası önünde kayyum saldırılarını protesto etti. Eyleme HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Nuran İmir ve Remziye Tosun ile görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kayyum atamalarının hukuksuz olduğunu belirterek, gözaltında olan eşbaşkanların henüz savcılığa çıkarılmadığına değindi.

Görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ise "Tüm dünya pandemi ile uğraşırken, iktidar Kürtler ve kazanımlarıyla uğraşıyor. Ne kadar kayyum atasanız da bizi halkımızdan uzaklaştıramayacaksınız. Çünkü HDP belediyeciliği halkçı bir belediyedir. Bizler gözaltındaki eşbaşkanlarımızın yanındayız. Halkımız da yanımızdadır. Yarın bir seçim olsa bu halk yeniden iradesine oy verecektir. Bunun böyle bilinmesini gerekir" diye seslendi. İktidarın sandıkta kazanamadığını kayyumlar ile "gasp ettiğini" dile getiren Korkmaz, "Halkımızın bize verdiği yetki ile tüm çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. Halk ile aramıza kimse giremez" dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da kayyum saldırılarına karşı kadınların seslerini yükseltmeye devam edeceğini vurguladı. Başaran, "İlk kayyumların atandığı 2016'dan bu yana iktidar kadın kazanımlarına saldırıyor" dedi. Yürütülen siyasetin Kürt halkının iradesini yok saydığına dikkati çeken Başaran, "Bir yandan da tüm dünyada örnek olarak gösterilen eşbaşkanlık sistemine, kadınların yerel yönetimde kendini bulduğu sisteme saldırıdır. Ortaya koyuyoruz ki eşbaşkanlık, ikili koltuk sistemi değil, erkek egemen sistemine bir alternatiftir" diye konuştu.

Yerelde yürütülen siyaset ile kadın iradesinin görüldüğünü vurgulayan Başaran, "Eşit temsiliyete gelene kadar feminist kadın hareketinden Kürt kadın hareketine kadar kadınlar, bedel ödemiştir. Kadınlar kendilerine karşı biçilen role karşı da bu sistem ile mücadele yürütüyorlar" dedi. Başaran, şöyle devam etti: "Buradan çıktıklarında arkalarında bir halk göremeyecekler. Kadınlar onların asla yanında olmayacak. Kadının iradesi her alanda olduğu gibi burada da kendini var etmeye devam edecek."

Başaran'ın konuşmasının ardından kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Atılan sloganların ardından beş dakikalık oturma eylemi yapılırken, kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadî", "Eşbaşkanlık mor çizgimidir" sloganları attı.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü ise kayyum saldırılarına karşı Kızıltepe'de basın açıklama yaptı. HDP il ve ilçe örgütü yöneticilerinin yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar eyleme katıldı. Polisler, Mardin Valiliği tarafından kentte alınan "eylem ve etkinlik yasağı" gerekçesi ile eyleme izin verilmeyeceğini belirtti.

Bunun üzerine başlayan tartışmada polis amiri, koronavirüs salgınını gerekçe göstererek, açıklama yapacak olan kitlenin kalabalık ve fiziki mesafeyi korumadığını savundu. HDP'liler de polislere, "Siz kendi durumunuza bakar mısınız? Biz sizden daha hazırlıklıyız" diye tepki gösterdi. Bu tepki üzerine maskesiz olan polisler için bir arkadaşlarının maske getirip takması dikkat çekti.

Yaşanan tartışmada bir polis memuru, "Sizin burada etkinlik yapmanız diğer etkinliklerin önünü açacak. Bundan dolayı izin vermeyeceğiz… Ben burada algı oluşturulmasından bahsediyorum" ifadelerini kullandı. Tartışma sırasında polisler, açıklamaya katılmak isteyen bir yurttaşı alandan uzaklaştırmak istedi. Bu sırada alandan uzaklaştırılmak istenen yurttaş polise, "Açıklamaya katılacağım. Sosyal mesafeyi koruyorum" sözleri ile tepki gösterdi. Polis memurunun fiziki mesafeyi hiçe sayarak kadın yurttaşın önüne kesmesi de tepki gördü.

Tartışmanın sürdüğü anda HDP'liler açıklama yapmaya başladı. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, büyük bir saldırı ve tehlike ile karşı karşıya olunduklarını belirterek, halkın salgın ile mücadele ederken, AKP-MHP'nin ise HDP'li belediyelere ve Kürt halkının iradesine nasıl kayyum atayacağının hesabını yaptığını söyledi. Kayyum atamalarına ve mezarlık saldırılarına sessiz kalmayacaklarını belirten Kuday, darbe söylentilerine değinerek, "Bugün sadece askeri, siyasi darbe yok. Hayatımıza da bir darbe yapılmak isteniyor. Biz seçimden kaçmıyoruz" ifadelerini kullandı.

HDP'li Dündar ise sözlerine 1982 yılında Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde bedenlerini ateşe vererek, tarihe "Dörtler" olarak geçen Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık'ın yaşamlarının yitirişinin 38'inci yıldönümü olduğunu hatırlattı.

Dündar, iktidarının izlediği siyasetin 12 Eylül askeri darbe dönemi siyasetiyle aynı olduğunu ifade ederek, "12 Eylül darbesine karşı nasıl karşı durduksa bugün AKP-MHP iktidarının darbesine de aynı şekilde karşı duracağız" mesajı verdi. Dündar, "Eğer ki bu iktidar kazanacağına inanıyor olsaydı, kayyum atadığı yerlerde seçime gitme çağrımıza uyardı. O da kazanamayacağını bildiği için kayyum atamayı tercih ediyor. İster kayyum atayın, ister yasaklar getirin biz bu iktidara karşı boyun eğmeyeceğiz. Ne zaman nerede olursa olsun biz hazırız, halkımız da hazırdır. Bilinsin ki; kayyuma karşı duracağız. Kayyum darbedir, AKP darbedir. Biz buna karşı mücadele edeceğiz. AKP-MHP'nin sonu da yakındır" şeklinde konuştu.

HATAY
HDP Dörtyol İlçe Örgütü de binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kayyum atamalarına tepki gösterdi. HDP Dörtyol İlçe Eşbaşkanı Hıdır Simli, iktidarın halkın idaresini gasp ettiğini ve bu gaspına karşı mücadele edeceklerini dile getirdi.

AYDIN
Aydın'ın Kuşadası ilçesinde HDP İlçe Örgütü, kayyum saldırısını protesto etti. Eylemda basın açıklamasını HDP Kuşadası İlçe Eşbaşkanı Aysel Baytar Önsel okudu. "Halk iradesinin gasp edilmesini salgın hastalık, hukuk, kural, kaide dinlemeden devam ettiren bu rejim, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının seçme ve seçilme iradesine saldırmaya devam etmektedir" diyen Önsel, iktidarın, dünyayı saran salgın sürecinde dahi belediye eliyle yapılan yardımları, dayanışmayı engellediğine işaret etti.

Özellikle Kürt halkının iradesinin kayyumlarla kırılamayacağını belirten Önsel, "Saray vesayetinin halkın belediyelerine atadığı memurlar, yanlarına aldıkları çıkar grupları ve çeteler aracılığıyla Kürt kentlerini sömürmenin bedelini er ya da geç adil bir yargı karşısında vereceklerdir. Kürtlerin iradesinin gasp edilerek kara günler yaşatmak isteyenlerin sonları yakındır" dedi.