23 Nisan 2024 Salı

Kayyum mezbahayı yıkınca kurbanlar orta yerde kesildi

Canlı Hayvan Borsasında 15 yıl önce inşa edilen mezbahanın kayyum tarafından yıkılmasının ardından yurttaşlar hijyenik olmayan ortamlarda kesim yapmak durumunda kaldı. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Kurban Bayramı öncesi yoğun kalabalıklara sahne olan Canlı Hayvan Borsası'nda, 15 yıl önce inşa edilen mezbaha, kayyum yönetimdeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yıktırıldı. Steril ortamda hayvanların kesildiği mezbahada istihdam edilen 40 kasap, işsiz kaldı. Mezbahanın yıkılmasının ardından mağdur olan halk, hayvanları hijyenik olmayan ortamda, toz ve toprağın içinde kesmek zorunda bırakıldı.

15 yıldır Canlı Hayvan Borsasında kasap olarak çalışan Murat Yalçınkaya, Mezopotamya Ajansı'na yaptığı açıklamada, mezbahanın yıkılmasının ardından birçok yurttaşın işsiz kaldığını belirterek, mağdur edildiklerini söyledi.

40 KİŞİ İŞSİZ KALDI
Mezbahanın halka hizmet amacıyla 15 yıl önce dönemin DBB Başkanı Osman Baydemir tarafından inşa edildiği bilgisini paylaşan Yalçınkaya, "Ancak bu yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kesimhanemiz yıktırıldı. Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Vatandaşa adaklık kesiyoruz. Gördüğünüz gibi yer olmadığı için toprağın üzerinde kesmek zorunda kalıyoruz. Vatandaş da biz de hayvanların toprak üzerinde kesilmesinden şikayetçiyiz. Öte yandan burada 30-40 kasap vardı. Geçimini buradan sağlıyorlardı. Hepsi işsiz kaldı. Çoluk çocuk sahibi, yeşil kartlı, fakir fukara insanlar. Kendi öz güçleriyle imkan yaratıp evine ekmek götüren insanlardı. Şu anda ekmeğimiz kesilmiş durumda. Hijyenik olmadığı için müşteride gelmiyor buraya. Toprakta hayvan kesiyoruz" ifadelerini kullandı. 

HASTALIKLAR TÜRÜYOR
Kurban kesiminin bir ibadet şekli olduğunu, hijyenik olmayan ortamda kesildiği zaman bunun vebali ve günahının kendilerine yazıldığını söyleyen Yalçınkaya, "Biz de günaha giriyoruz. Kesimhane olmayınca toz toprakta kesmek zorunda kalıyoruz. Günde en az 50-60 tane hayvan kesiliyor burada. Birde şehir içinde kaçak kesimler var. Bu hayvanlardan arda kalanlar kanalizasyona gidiyor. Fareler ve sivrisinekler, bu arda kalanlardan besleniyor. Bu da hastalıklara zemin hazırlıyor. Eskisi gibi sağlıklı ortamda kesimhane yapılsa, temiz bir şekilde kurban ibadeti yerine getirilse daha iyi olmaz mı?" diye sordu.
 
Yetkililere çağrıda bulunan Yalçınkaya, mezbahanın yeniden inşa edilmesini istedi.