28 Nisan 2024 Pazar

Kayıpları anlatan 'Küskün yüreklerin türküsü' oyunu sahnelendi

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu'nun düzenlediği tiyatro etkinliğinde, gözaltında kaybedilen devrimcilerin hikayeleri tiyatroda sahnelenerek bir kez daha dile getirildi.

İHD ve TİHV tarafından düzenlenen İnsan Hakları Haftası etkinlikleri devam ediyor. İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu'nun düzenlediği tiyatro etkinliğinde, gözaltında kaybedilen devrimcilerin hikayeleri tiyatroda sahnelenerek bir kez daha dile getirildi.

Berat Günçıkan'ın "Cumartesi Anneleri" isimli kitabından hareketle Prof. Metin Balay, yaşanan olayları "Küskün Yüreklerin Türküsü" olarak belgesel bir kurgu olarak oyunlaştırdı. Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde sahnelenen tiyatro oyununda, değişik tarihlerde güvenlik kuvvetlerince gözaltına alınan ve işkence edildikten sonra, öldürülerek kaybedilen devrimcilerin hikayeleri anlatıldı.

400 kişilik salonu dolduran izleyiciler, üzgün ve öfkeli bir sessizlik içerisinde, kaybediliş öykülerini bu kez sahneden, büyük bir sessizlik içerisinde izledi. Kimi zaman gözyaşı, çoğu kez ise yoğun duygusallık anlarıyla oyun izlendi… Anneler, babalar, kardeşler, çocuklar, dostlar, yoldaşlar, oradaydı ve aslında izledikleri kendi öyküleriydi…İnsanlık dışı travmanın yarattığı hüznü bu kez koltuklardan izledikleri kendi öyküleriyle bir daha yaşadılar. Bu sessizlik, kayıpların akıbetlerine yanıt vermeyen devletin sessizliğine ve duyarsızlığına ve adaletsizliğe karşı tepkinin yarattığı protesto suskunluğu oldu. Yıllardır kayıplarının akıbetlerini ve kemiklerini isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları, bir kez daha yaşadıkları olayları anımsadılar. Salondan çıkışta da saygın bir sessizlikle hüzün ve öfkeyi taşıyarak, birbirlerine sarılarak ve "kendine iyi bak, görüşürüz" sözcükleriyle ayrıldılar.