28 Mart 2024 Perşembe

Kayıp yakınları: Mehmet Sincar cinayeti 25 yıldır aydınlatılmadı

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, yasak nedeniyle dernek binasında yaptığı eylemde, 25 yıl geçen DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin, ifadeler ve raporlara rağmen hala aydınlatılmadığına dikkat çekildi.
Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, her hafta düzenledikleri ve geçtiğimiz hafta valilik tarafından dışarıda yapılması yasaklanan "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 406'ncısını dernek binasında yaptı.
 
"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açarak kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Metin Özdemir'in ağabeyi Aziz Özdemir okudu.
 
Gülistan Caddesi'nde yaptıkları eylemin yasaklanmasına tepki gösteren Özdemir "Yasaklar bir an önce sona ermeli ve demokratik hakkımızı kullanmak istiyoruz" dedi. Kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini vurgulayan Özdemir, cinayetlerle katledilen ve kaybedilen insanların faillerinin bulunup yargılanmaları için kamuoyu ve yetkilileri duyarlılığa davet etti.
 
MEHMET SİNCAR CİNAYETİ
 
Eylemlerinin 406 haftasında 4 Eylül 1993 tarihinde Batman Elma Sokak'ta düzenlenen saldırı sonucu öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ı andıklarını belirten Özdemir, "Cinayet ilk olarak Türk İntikam Tugayları (TİT) tarafından üstlenildi. Sincar'ın öldürülmesi daha sonra Balıkesir'in Susurluk ilçesinde yaşanan ve tarihe 'Susurluk Kazası' olarak geçen olayla anılır oldu. Ardından ise Hizbullah tutuklusu Cihan Yıldız ve firari sanık Ejder Arpa cinayetten sorumlu tutuldu. Hizbullahçı Yıldız müebbet hapis cezasına çarpıtılırken, firari sanık Arpa bulunamadı. Cinayetin üzerinden tam 25 yıl geçti, bunca zaman içinde cinayet çeşitli ifadelerde, raporlarda yer almasına rağmen halen de aydınlatılmış değil" dedi.