19 Mayıs 2024 Pazar

Kayıp yakınları Leyla Güven'in durumuna dikkat çekti

Diyarbakır'da kayıp yakınlarının düzenlediği eylemin 510. haftasında, tecride ve yargının tutumuna karşı 10 gündür açlık grevinde olan tutuklu HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in durumuna dikkat çekildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 510. haftasında açlık grevindeki Leyla Güven'in durumuna dikkat çekildi.
 
Diyarbakır Valiliği'nin "açık alan yasak kararı" nedeniyle, geçmiş haftalarda olduğu gibi eylem yine dernek binasında yapıldı. Gözaltında kaybedilen kişilerin fotoğraflarının taşındığı eyleme CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, CHP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Suat Gül ve KESK üyeleri destek verdi. Bu haftaki eylemde 1993 yılında Bitlis'in Tatvan İlçesi'ne bağlı Ulusoy Köyü'nde askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kendisinden haber alınamayan Hamide ve Ramazan Şarlı kardeşlerin akıbeti soruldu.
 
Eylemde ilk olarak konuşan İHD Başkanı Abdullah Zeytun, PKK Lideri Abdullah Öcalan'a, İmralı Cezaevi'nde tecrit uygulanması nedeniyle süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatan Leyla Güven ve ülke genelinde gözaltına alınan akademisyenlerin durumuna dikkat çekti. Zeytun, Leyla Güven'in başlattığı eyleme destek vermek üzere HDP Diyarbakır il Başkanlığı'nda Diyarbakır E Tipi Hapishanesi önünde kitlesel basın açıklaması yapma kararının Valilik tarafından yasaklanmasının halkın seçtiği siyasi iradeye saygısızlık olduğunu söyledi.
 
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, BTS Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Bahar Uluğ ise kayıp yakınları eyleminin destekleyicisi olduklarını belirterek, sendika olarak da mazlumun yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.
 
25 YILDIR KAYIP OLAN KARDEŞLER NEREDE?
 
Ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, 1993 yılında Bitlis'in Tatvan İlçesi'ne bağlı Ulusoy Köyü'nde askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kendisinden haber alınamayan Hamide ve Ramazan Şarlı kardeşlerin hikayesini paylaştı. Yalçın, "Ulusoy köyünde çıkan bir çatışma sonrasında yüzleri kapalı özel harekat timleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında eve baskın yapılarak Hamide Şarlı, gözaltına alınmak istendi. Kardeşi Ramazan'da ablasının tek başına götürülmesine karşı çıkarak kendisinin de gözaltına alınmasını istedi. Köylülerin gözü önünde panzerlere bindirilerek gözaltına alınan Şarlı kardeşlerin ailesi bölgede bulunan bütün karakollara başvurdu. Ancak kendilerinden hiçbir şekilde haber alınamadı" dedi.
 
Ailenin çocuklarından haber alamaması üzerine 1993'te Tatvan Cumhuriyet Savcılığı'na Ulusoy Karakolunda bulunan görevliler hakkında suç duyurusunda bulunduğunu kaydeden Yalçın, "Tüm köyün gözü önünde gözaltına alınan kardeşlerin soruşturmasını, 2 yılda tamamlayan savcılık 'şahitler yok' gerekçesiyle kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Devlet gözaltına aldığı kardeşleri daha sonra PKK tarafından kaçırılmış olabileceği iddiası üzerinde 1994'te dosya hakkında görevsizlik kararı verdi" diye belirtti.
 
Açıklama yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.