28 Mart 2024 Perşembe

Kayıp yakınları: Elçi dosyası unutturulmasına izin vermeyeceğiz

Diyarbakır'da yakınlarının akıbetini soran kayıp yakınları, Tahir Elçi soruşturmasında üç yıldır arpa boyu kadar yol alınmadığını belirterek, "Elçi dosyası da binlerce faili meçhul gibi unutturulmak isteniyor, buna izin vermeyeceğiz" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın" eyleminin 512'ncisi dernek binasında gerçekleşti.
 
Eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın'ın katıldı. Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, Diyarbakır Valiliğinin eylemin açık alanda yapılmasını yasaklamasının üzerinden 13 hafta geçtiğini belirterek, valilik yasağını "keyfi uygulama" olarak niteledi.
 
Bölgede, insanlara çok farklı işkence uygulandığını kaydeden İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Örhan, bu işkenceleri "vahşet" olarak değerlendirerek, "İnsanlar evlerinden edildi. İnsanlar çocuklarını, yakınlarını kaybettiler. 90'lı yıllar ağırlıklı olmak üzere, insanlar gözaltına alınıp faili meçhule götürülüp katledildi, kaybedildi. Bizler, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları bunun mücadelesini veriyoruz" dedi.
 
'BU COĞRAFYA FAİLİ MEÇHULLERİ GÖRDÜ'
 
"Bu coğrafya, birçok failli meçhulü gördü, birçok kaybı gördü" diyerek konuşmasını sürdüren Örhan, "Bunlardan biri de Tahir Elçi'ydi. Tahir Elçi, faili meçhul bir şekilde katledildi. Tahir Elçi, kayıpların mücadelesinde ciddi anlamda emek vermiş, sahiplenmiş ve birçok davayı takip eden bir baro başkanımızdı" diye konuştu.
 
Elçi'nin ölümünün 3. yılı olduğunu hatırlatan Örhan, geçmişte yaşanan cinayetlerin üstünün örtüldüğüne vurgu yaparak, "Bu ülkede tek bir faili meçhul kalmayana kadar bu mücadelemizi edeceğimizi ve takipçisi olacağımızı söylemek istiyoruz" diye ekledi. 
 
MÜLDİR'İN HİKAYESİ
 
Örhan'ın konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şube Yöneticisi Ezgi Sıla Demir, 1 Ocak 1994 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde kaybedilen Ali Müldir'in hikâyesini anlattı. Olay tarihinde polislerin, Ali'nin evine giderek kendisini ve babası Pirmüz Müldir'i sorduklarını, babasının eve gelmesiyle, Ali'nin kardeşlerinin babalarına polisin Ali'yi sorduğunu aktaran Demir, o günden sonra Ali Müldir'den haber alınamadığını dile getirdi.
 
15 YIL SONRA SAVCILIĞA BAŞVURDU
 
Ailenin diğer çocuklarına zarar gelmemesi için yetkili makamlara şikayette bulunmadığını kaydeden Demir, Müldir ailesinin Ergenekonculara yönelik başlayan operasyon sonrası oğlunun akıbeti için 3 Şubat 2009'da Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduğunu belirtti.
 
Şikayet sonrası yapılan soruşturmada, toplanan deliller ve tanık beyanlarının geçmişte yaşanan birçok kayıp vakasıyla örtüştüğünü, o dosyalardaki şüphelilerin bir kısmının tutuklandığını söyleyen Ezgi Sıla Demir, ancak bu dosyalarda uzun süredir hiçbir ilerlemenin kaydedilmediğini vurguladı.
 
Demir, Ali Müldir'in ise akıbetine ilişkin henüz bir bilgi edinilmediğini sözlerine ekledi.