6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları: Açlık grevindeki tutsakların talepleri kabul edilsin

Kayıp yakınları oturma eylemlerinin 517. haftasında süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Leyla Güven'in ve tutsakların eylemine dikkat çekilerek, taleplerin kabul edilmesi istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 517'ncisi İHD Diyarbakır Şubesi'nde gerçekleştirildi.
 
Kayıp fotoğraflarının taşındığı eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, 1995 yılında Kilis'te kaybettirilen Yavuz Kaynar'ın akıbeti soruldu.
 
'TALEPLER KABUL EDİLSİN'
 
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride ve tecrit için açlık grevi eyleminde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve diğer tutsakların eylemini hatırlattı. Zeytun, "Abdullah Öcalan'a tecrit uygulandığını her açıklamamızda dile getiriyoruz ve bunun hiç bir kanun ve mevzuatta yeri olmadığını söylüyoruz. Sürecin işletilmemesi nedeniyle Türkiye cezaevlerinde yüze yakın mahpus açlık grevine girecek. Talepleri kabul edilene dek grevden çıkmayacaklarını söylüyorlar. Sayın Leyla Güven 59 gündür açlık grevinde ve sağlık riski söz konusudur. Talepler kabul edilsin aksi halde daha ağır sonuçlar ortaya çıkacak" dedi.
 
Ardından söz alan Avukat Hasan Yalçın, gözaltında kaybettirilen Yavuz Kaynar'ın hikayesini okudu. Yalçın, "Kilis 1. Hudut Taburu'ndan kaçtığı iddia edilen ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan Yavuz Kaynar'ın kayıp olayına ilişkin erkek kardeşi Aydın Kaynar, 'Kardeşim orada askerlik görevini yapıyordu. Biz Van'ın Gürpınar Topsakal köyündeniz. Ben o dönem Antep'te oturuyordum. Kardeşimi her ziyaret ettiğimde bana komutanın kendisinden nefret ettiğini söylüyordu. Hatta bir askerin onu öldürmeye kalktığını söyledi' dedi" ifadelerine yer verdi.
 
'YILLARDIR KARDEŞİMİ ARIYORUM'
 
Olayın devamını Yavuz'un ağabeyinin ağzından aktaran Yalçın, "Kardeşimin askerliğinin bitmesine üç ay kala askerler tarafından evimiz basıldı. Kardeşimin silahı ile kaçtığını söyleyip beni gözaltına aldılar. Gözaltında bana bir hafta boyunca bana işkence yapıp beni serbest bıraktılar. Ardından kardeşimin arkadaşları ile görüştüm. Arkadaşları bana Yavuz'un kaybolduğu aynı gün ve saatte bölük komutanının da izne ayrıldığını söylediler. Arkadaşları kardeşimin askerler tarafından öldürülmek istendiğini söyledi. Olaydan 20 gün sonra o bölgede yakılmış bir erkek cesedi bulundu. O bölgeye gidip çevre köylerde aramaya başladık. Arama esnasında bir korucunun evine gittik. Korucular kardeşimi tanıdıklarını belirttiler. Askerler köye gittiğimizi duyunca bizi köyden çıkardılar. Cesedi teşhis etmemize de izin vermediler. Biz kardeşimin askerlik yaptığı taburdan kaçtığına inanmıyoruz. Komutanları bilgisi dahilinde öldürüldüğüne inanıyoruz. Cenazesini bile vermediler bize, yıllardır kardeşimi arıyoruz" sözlerini kullandı.
 
Açıklama, kayıplar için beş dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.