11 Şubat 2026 Çarşamba

'Kayıp çocuk dosyaları yeniden açılsın'

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Epstein dosyalarında Türkiye bağlantılarına dair iddiaların açığa çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını ve kayıp çocuk dosyalarının yeniden açılması için çağrı yaptı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Epstein dosyalarında ortaya çıkan çocuk istismarı ve insan ticaretine dikkat çekmek için Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Basın metnini okuyan Platform Dönem Sözcüsü İsmail Oğuz, Epstein dosyalarının yalnızca bir şahsın sapkınlıkları olmadığını belirterek, "Paranın, gücün ve nüfuzun arkasına saklanarak işletilen küresel bir çocuk istismarı ve insan ticareti şebekesini ifşa etmektedir. Bu küresel ağın uzantılarının ülkemiz sınırlarına, yani Türkiye’ye kadar uzandığına dair dosyalarda yer alan vahim iddialardır" dedi.

'TÜRKİYE DE BU AĞIN BİR PARÇASI'
Epstein dosyalarında yer alan ifade ve iddiaların, Türkiye’nin sadece bir lokasyon olmadığını ortaya koyduğunu Oğuz, Türkiye’nin çocuk ve insan ticareti ağının bir parçasını oluşturabilecek potansiyel bir kaynak veya geçiş ülkesi olarak geçtiğini belirtti. Dosyalarda yer alan tanık ifadelerinde ve uçuş kayıtlarında; Türkiye’den kaçırılan, yurt dışına götürülen veya bu ağın bir parçası haline getirilen çocuklardan ve genç kadınlardan bahsedildiğine işaret eden Oğuz, "İddialar arasında, 1999 Marmara Depremi sonrası kaybolan çocuklarımızla ilişkilendirilebilecek süreçlerden, Türkiye kökenli isimlerin bu ağdaki rollerine kadar son derece ciddi ve mutlaka aydınlatılması gereken hususlar bulunmaktadır" diye belirtti. 
 
'DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI'

Oğuz, bir pilotun "Türkiye'den çocukların alındığına" dair ifadeler üzerine somut bir adli soruşturma açılması gerektiğini ifade etti. Oğuz, şunları söyledi: "Bu iddialar, ‘birkaç dedikodu’ olarak geçiştirilemeyecek kadar somut, görmezden gelinemeyecek kadar ağırdır. Bu noktada durup olayın vahametini kavramak zorundayız. Söz konusu olan; savunmasız çocukların, henüz hayatlarının baharındaki gençlerin, uluslararası bir suç örgütü tarafından birer ‘meta’ gibi alınıp satılması, cinsel köleliğe zorlanması ve hayatlarının karartılmasıdır. Eğer Epstein dosyalarında geçen Türkiye iddiaları doğruysa; Bu çocuklar ülkemizden nasıl çıkarılmıştır? Hangi gümrük kapıları, hangi havaalanları kullanılmıştır? Bu transferlere içeriden kimler, hangi yetkililer veya hangi nüfuzlu kişiler göz yummuş ya da yardım etmiştir" dedi.

'DERHAL MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI'
Çocuk kaçırmaları ve çocuk ticaretinin, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu ve bu suçta zamanaşımı olmadığını kaydeden Oğuz, iddiaların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirtti. 

'KAYIP ÇOCUK DOSYALARI YENİDEN AÇILSIN'
Soruşturmanın en hızlı şekilde açılması için çağrı yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Oğuz, "Özellikle deprem bölgeleri başta olmak üzere, geçmişten günümüze ‘kayıp’ olarak kayıtlara geçen çocuk dosyaları, Epstein davasındaki tarihler ve yöntemler ışığında yeniden incelenmelidir. Bu küresel ağın Türkiye ayağındaki finansörleri, toplayıcıları ve lojistik sağlayıcıları deşifre edilmelidir" dedi.