18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kayı İnşaat işçileri mücadeleleriyle haczi kaldırttı

Bir yıldır hakları için mücadele eden Kayı İnşaat işçileri, eylemleriyle alacaklarının üzerindeki haczi kaldırttı. İşçiler, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Bir yıldır haklarını alabilmek için mücadele eden Kayı İnşaat işçileri, Kayı İnşaat'ın eski ortağı ve Koray Holding'in patronu Orhun Kartal'ın hisseler üzerindeki haczini kaldırmayarak işçi alacaklarının ödenmesini engellemesi üzerine Levent'te bulunan Yapı Kredi Plaza önünde eylem yaptı. Eyleme, İşçi Emekçi Birliği ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.

Kayı İnşaat işçilerinin "İşçi alacaklarının önündeki engel geri çekilene kadar buradayız" demesi üzerine Orhun Kartal geri adım attı, haczi kaldırdı.

'HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ'
"Kayı İnşaat işçisi yalnız değildir", "Kayı işçilerinin alacağı, hepimizin alacağıdır", "Hakkımızı hiçbir patrona bırakmayız" dövizleri taşınan eylemde, Kayı İnşaat işçisi Ali Bahri Öksüz, 2020 yılından beri İnşaat-Sen öncülüğünde mücadeleye devam ettiklerini belirterek, "Biz buradayız, yılmayacağız" dedi.

GÖZÜAÇIK: KONKORDATONUN SORUMLUSU İŞÇİLER DEĞİL PATRONLARDIR
İnşaat-Sen Örgütlenme Koordinasyonu üyesi Nurseli Gözüaçık, gerekirse yine her gün burada mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Gözüaçık, sözlerine şöyle devam etti: "Nerede ne alacağınız, ne yatırımınız varsa; işçilerin alacaklarını vermeyip işlerine rahat rahat devam edemezsiniz. İster bu hisseleri satın alacak yeni firma, ister başka firma, ister Sağlık Bakanlığı, ister Orhun Kartal olsun; kimse işçi alacaklarının önüne geçemez. Kimse işçileri devreden çıkararak, ihalelerini, kamu mallarını kendi arasında bölüşemez. Bu dava, bu ülkenin en büyük konkordata davalarından biri, batan koskoca bir Kayı İnşaat var. Bunun sorumlusu işçiler değil, bunun sorumlusu patronlar, patron düzeni."

GÜLÜM: DİRENEN İŞÇİLERİN YANINDAYIZ
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, üç yıldır direnen işçilerin mücadelesinin önemine işaret etti, işçilerin emeklerinin çok altında aldıkları ücretlerin dahi gasp edilmesine tepki gösterdi. İşçilere kölelik dayatıldığını belirten Gülüm, "Kayı İnşaat işçileri 3 yıldır buna izin vermiyor. 'Biz alacaklarımızı patronlara yedirmeyiz' diyerek, bunun için direndiler" dedi. İşçilerin, emekçilerin haklarına kimsenin el koyamayacağına belirten Gülüm, patronlara haczi kaldırma çağrısında bulundu. Gülüm, HDP olarak işçi ve emekçilerin yanında olduklarını, olmaya devam edeceklerini söyledi.

İşçilerin eyleminin ardından Kayı İnşaat'ın eski ortağı ve Koray Holding'in patronu Orhun Kartal, hisseler üzerindeki haczi kaldırdırdığını açıkladı. Böylece Kayı İnşaat işçilerinin alacaklarının ödenmesinin önü açıldı.