19 Mayıs 2024 Pazar

Kayı inşaat işçileri hakları için eylemde

Hakları ödenmeyen Kayı İnşaat işçileri, şirketin ilan ettiği 3 aylık geçici konkordato süresinin dolması üzerine tekrar eylemlere başladı. Kadıköy'de eylem yapan işçilere HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve 1 Mayıs Platformu destek verdi.

Kayı İnşaat'ın haklarını ödemeyerek konkordato ilan etmesinin ardından 3 aylık geçici süre sona erdi. Hakları ödenmeyen inşaat işçileri Kadıköy'de eylem yaparak, "Ya konkordato ya iflas: Bankalar geriye çekilecek, her koşulda önce işçilerin alacakları ödenecek" dedi.

İşçiler örgütlü oldukları İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) ile birlikte yaptıkları eylemde, mahkemelerin işçilerin haklarını korumadığı belirtildi. Patronların batan şirketlerin ardından kurtarıldığına dikkat çekilen eylemde, hakkını alamayan işçilerin durumuna devletin çözüm üretmesi gerektiği kaydedildi.

İnşaat-Sen ve işçilerden oluşan heyetin dün Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ile görüştükleri bilgisi verilen eylemde, Kıran'ın süreci takip ettikleri ve çözüm için çaba harcadıklarını söylediği aktarıldı. İşçiler ve sendika yöneticileri, bankaların ve tüm alacaklıların geri çekilmesi talebini Dışişleri Bakanlığı'na ilettiklerini belirtti.

Eylemde konuşan işçiler, 2,5 yıldır hak ettikleri ücretleri alamadıklarını hatırlatarak, daha önce başlattıkları direnişe sorunun çözüleceği sözü üzerine ara verdiklerini söyledi. 3 aylık geçici konkordato süresinin yarın dolacağını kaydeden işçiler, devlet yetkililerinin verdikleri sözü tutması gerektiğini belirtti. İşçiler, yargının işçiden yana karar vermesi gerektiğini, 300 ailenin bütün umutlarını bu paraya bağladıklarını söyledi. 

Eyleme destek veren HDP Milletvekili Musa Piroğlu da bir konuşma yaptı. Hakkını almak için direnen Kod 29'a karşı mücadele eden Migros işçilerinin Tuncay Özilhan'ın villası önünde tekrar gözaltına alındıklarını hatırlatan Piroğlu, devletin polisi ve kaymakamıyla günlerdir Özilhan'a barikat olduğuna, koruduğuna dikkat çekti. Patronlara vergi affı getiren iktidarın, Covid-19 bahanesiyle ramazan ayı süresince birçok işyerini kapattığını hatırlatan Piroğlu, "Aylardır salgının faturasını ödeyen küçük esnaf ve onların yanında çalışanlar yine işsiz bırakıldı. Devlet dükkanı kapattım ne yaparsan yap diyor. Meclisten patronların vergilerini affetmeye devam ediyor. Ama asgari ücrete kuruşla zam yapılıyor, esnafa kuruşla para veriliyor" dedi.

Merkez Bankası'nın kayıp 128 milyar dolarını hatırlatan Piroğlu, "Merkez Bankasının 128 milyar dolarının nereye gittiği sorusu cevapsız. Bu soruyu soranlar karşısında polisi buluyor. Halk ne zaman hakkını arasa karşısında polis zorunu buluyor. Patronlar sırtlarını iktidara dayamış, patronlar önlerine polis kalkanlarını almış işçinin hakkını yemeye devam ediyor. Kadınlara, esnafa, Boğaziçi öğrencisine saldıran iktidar hak yiyen patronlar söz konusu olduğunda hakkını arayanların karşısına çıkıyor" diye konuştu. İşçi sınıfına seslenen Piroğlu, birlikte sesini yükseltme, karşı çıkma çağrısında bulundu.

Piroğlu şunları söyledi: "Kayı inşaat işçisi kazandığında Migros işçisi kazanacak. Migros kazandığında PTT kazanacak. PTT kazandığında bu ülkenin bütün işçileri, yoksulları kazanacak. Birleşirsek, yan yana gelirsek bu zorbalığı ve bu zulmü, bu sömürü iktidarını durdurabiliriz. İşçiler yan yana gelecek, birleşecek ve işçiler kazanacak."

Eylemde 1 Mayıs Platformu adına yapılan konuşmada da 1 Mayıs'a giderken işçi direnişlerinin sürdüğü belirtildi. Direnen işçilerin mücadelesinin 1 Mayıs'a taşınacağı söylendi.

"Bankaları geri çekin, Kayı işçilerinin hakkını verin" pankartının açıldığı eylemde, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "İşçilerin birliği patronları yenecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı.

İşçiler yarın Kartal'da bulunan İstanbul Anadolu Adliyesinde görülecek konkordato davası öncesinde adliye önünde saat 12.30'da açıklama yapacaklarını duyurarak eylemlerini sona erdirdi.