2 Mayıs 2024 Perşembe

Kavala'nın avukatları tutukluluk kararına itiraz etti

Gezi direnişi davasında tutuklu olan ve AİHM kararına rağmen bırakılmayan Osman Kavala'nın avukatları, tutukluluk kararına itiraz etti, reddi hakim talebinde bulundu.

Gezi direnişini organize ettiği iddiasıyla 1 Kasım 2017'den beri tutuklu olan Osman Kavala'nın avukatları, tutukluluk kararına itiraz etti.

24 Aralık'ta görülen son duruşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 10 Aralık'ta "hak ihlali" kararı verdiği ve "derhal serbest bırakılmalı" dediği Kavala'yı tahliye etmeyen mahkeme, AİHM sürecinin kesinleşmediği ve kararın tarafları bağladığı gerekçesini öne sürmüştü.

Kavala'nın avukatları tutukluluğa devam kararına ilişkin İstanbul 31. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere, yargılamanın yapıldığı 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuru yaptı. Avukatlar aynı zamanda reddi hakim talebinde de bulundu. Reddi hakim talebinin, AİHM kararının uygulanmaması, tanığın usule aykırı olarak kapalı duruşmada dinlenilmesi ve katılma taleplerinin kabulünün usule aykırı olması gerekçeleriyle yapıldığı öğrenildi.

Ayrıca Adalet Bakanlığı'nın AİHM kararının çevirisini yapıp mahkemeye iletilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği, ancak çevirinin mahkeme tutukluluğa devam kararını verdikten sonra iletildiği ortaya çıkmıştı.

AİHM, Kavala'nın başvurusunu 10 Aralık'ta değerlendirdi ve hak ihlali kararı verdi. AİHM, Kavala'nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5. ve 18. maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. AİHS'in 5. maddesi başvurucunun tutukluluğunun "makul bir şüpheye dayanmadığı", 18. maddesi ise "hukuki" değil "siyasi" sebeplere dayandığı anlamına geliyor.