2 Mayıs 2024 Perşembe

Kavak S Tipi Hapishanesinde tutsaklara işkence yapılıyor

İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Samsun'da bulunan Kavak S Tipi Hapishanesinde tutsaklara işkence yapıldığını açıkladı. Hapishanede yaşananlara ilişkin hazırlanan raporda, tutsaklara işkence yapılırken kameraların kapatıldığı, gardiyanların "vatan bölünmez" sloganları attığı, sürgün sevkle hapishaneye getirilen tutsaklara da çıplak arama işkence yapılarak, darp edildikleri aktarıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Samsun Kavak S Tipi Hapishanesinde tutsaklara yönelik işkenceyi raporlaştırdı. Rapor, dernek binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Komisyon üyelerinin katıldığı açıklamada, ihlal raporu metnini İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı okudu.

Kavak S Tipi Hapishanesinde bulunan tutsaklar ile yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan raporda, söz konusu hapishanede ayakta sayım, tek sıra halinde yürüme, hastane gidişlerinde ağız içi arama, hapishanenin verdiği kimliği kullanma dayatmalarında bulunulduğu, kimliği kullanmaya tutsaklara üç aylık "etkinlik yasağı" verildiği belirtildi. Tutsaklara işkencenin yapıldığı hapishanede, işkence sırasında "vatan bölünmez" sloganlarının atıldığı aktarıldı.

TUTSAKLARA KORİDORLARDA VE HÜCRELERDE İŞKENCE YAPILDI
Hapishanede yaşananların anlatıldığı raporda, 4 Mart günü sabah sayımı için gelen gardiyanların 'sayım var, arama var' diyerek koğuşlara girdiği, dolapları dağıtarak, kitapları, eşyaları yerlere attığı, 11 tutsağa işkence yaptığı belirtildi. Tekli hücrelere konulan tutsaklara yönelik işkencenin devam ettiği, darp edildikleri koridorlarda ve avlularda kameraların bulunduğu hatırlatılan raporda, işkence yapılan 11 tutsağa 7-8 saat boyunca yemek verilmediği, göz altlarının morardığı, kaşlarının patladığı ve kaburgalarında şişlik oluştuğu kaydedildi.

Tutsaklar işkencenin sorumlusunun baş gardiyan ve bir adını bilmedikleri bir gardiyan olduğunu anlattı. Tekli hücreye götürülmek istenen tutsaklardan Y. A'a koridorda işkence yapan gardiyanlardan birinin 'burada kameralar var burada dövmeyin, odaya götürelim odada döveriz' dediği öğrenilirken, A blokta bulunan tekli hücreye götürülen tutsağın 3-4 gardiyanın işkencesine maruz kaldığı belirtildi.

Tutsaklara gardiyanlar işkence yaparken A blokta tutulan uyuşturucudan tutuklu kişilerin "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" şeklinde slogan attıkları, "Kapıları açın biz bunların icabına bakarız" dediklerini öğrenildi.

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ
Denizli D Tipi Hapishanesinden 23 Şubat tarihinde sevk edilen 4 tutsağa çıplak arama işkencesi yapıldığı bilgisine yer verilen raporda şu ifadeler yer aldı: "R.İ. ve H.M'yi çıplak arama işkencesine maruz kaldığını; H.M'nin elmacık kemiğinin kırıldığını, ayakta zor durduğunu, durumunun ciddi olduğunu; gece hastaneye götürülüp rapor aldıklarını, jandarmanın muayene esnasında kelepçeleri çıkartmadığını, doktorun gerekli muayeneyi yapmadan raporunu hazırladığını, hastaneye giderken yolda sürekli olarak ırkçı yüksek sesle şarkıların dinletildiğini; saldırıyı gerçekleştiren gardiyanların ayrıca ırkçı küfür ve hakaretlerde bulunduğunu, bu saldırıyı gerçekleştiren gardiyanlardan birisinin daha sonra odalarına giderek 'bu yüzü unutmayın' denilmiş."

KAMERALAR KAPATILARAK İŞKENCE YAPILDI
Urfa T Tipi Kapalı Hapishanesinden 23 Şubat'ta getirilen Rojavalı M.A.İ. ve M.M'nin de çıplak arama işkencesine maruz kalarak kamerasız odada üstlerinin zorla çıkartıldığı, Silivri'den getirilen A.S.Ç. ile U.G'nin hapishaneye giriş yaptıkları 24 Şubat 2024 gecesi 'çıplak arama' dayatmasıyla birlikte işkenceye maruz kaldıkları, izleyen günlerde de ayakta sayım vermeyi reddettikleri gerekçesiyle koğuş içerisindeki kameralar kapatılarak işkenceye uğradıkları belirtildi.

GARDİYANLAR PROVOKASYON AMAÇLI HAREKETLER YAPIYOR
Diyarbakır'dan sürgün sevkle Kavak Hapishanesine getirilen D.A. eşyalarının büyük bir kısmının getirildiği araçta yer olmasına rağmen alınmadığını ve 500 TL kargo ücreti ödemek zorunda kaldığını anlattı. Sayım için gelen bazı gardiyanların provokasyon amaçlı hareketler yaptığı, 'Beni hatırladın mı?' gibi sözler söylediğini aktaran tutsaklar, yaşananlara ilişkin Samsun Valiliği İnsan Hakları İzleme Komitesi, Adalet Bakanlığı, TBMM, İnsan Hakları Derneği gibi kurumlara gönderilmek üzere verdikleri mektup ve dilekçelerin gönderilmediğine dikkat çekti.

Tutsaklar ayrıca, son haftalarda bütün mektuplarına sakıncalı bulunarak el konulduğunu, ancak resmi bir evrak verilmediğini anlattı. Gardiyanların koridorlarda yüksek sesle küfür ettiklerini, yüksek sesle sohbetler nedeniyle koridorların başında bulunan hücrelerdeki tutsakların uyuyamadıkları aktarıldı.

ÜÇ TUTSAĞA BİR KİŞİLİK YEMEK VERİLİYOR
Kavak S Tipi Hapishanesindeki yemek porsiyonlarının çok küçük olduğunu, bir kişinin dahi doyamayacağı yemeğin üç kişiye verildiği, tutsakların aç kaldığı aktarılan raporda, açlık grevi direnişine katılan tutsaklara yönelik saldırılara da yer verildi.

Açlık grevindeki tutsakları ayrı bir hücreye alındıkları, bazılarına semaver, televizyon, meyve suyu verilmediği, ancak son grup açlık grevindeki tutsakların kendi hücrelerinde bırakıldığı; açlık grevindeki tutsaklara soruşturma başlatılarak 1 ay etkinlik ve faaliyetten men cezaları verildiği kaydedildi.