6 Mayıs 2024 Pazartesi

Katliam tanıkları: Unutmuyoruz, alışmıyoruz ve affetmiyoruz

"Unutmuyoruz, alışmıyoruz ve affetmiyoruz" demek için bir araya geldiklerini belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Mutlaka bu katliam siyasetiyle hesaplaşmak ve özgür bir dünya, insanların özgürce yaşadığı bir coğrafya kurmak üzere mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.
Suruç Aileleri İnisiyatifi ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, "Vazgeçmiyoruz" temasıyla 'Adalet Buluşması' gerçekleştirdi. 'Adalet Buluşmasını'na katılan IŞİD katliamında yakınlarını kaybedenler adalet aramaktan vazgeçmeyeceklerini dile getirirken ortaya çıkan mahkeme belgeleri katliamların organize yapıldığını bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, Suruç şehidi Uğur Özkan'ın babası Süleyman Özkan, Amed katliamında yaralanan Lisa Çalan ve Barış Anneleri "Adalet Buluşması"nı ETHA'ya değerlendirdi.
 
KATLİAMIN FAİLLERİ GAZLA SALDIRANLAR
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bugün burada katliam coğrafyasının sonuçlarıyla yüzleşmek ve katliam siyasetine karşı ortakça neler yapabiliriz? Hem acılarımızı ortaklaştırmak, acılarımızın sonuçlarına karşı neler yapabileceğimizi birlikte, bu katliam siyasetine karşı neler yapabileceğimizi konuşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Çok acılı bir gün çünkü yaralarımız hala kanıyor. Yitirdiklerimiz halen kaldırımlarda yatıyorlar çünkü onların hesabını henüz sorabilmiş değiliz. Biz burada katliam tanıklarının ifadelerini bir kez daha dinlemiş olduk. En çarpıcı yanlarından bir tanesi; Suruç katliamında bombanın patlamasından sonra devlet güçlerinin, polisin saldırmasıydı. Aslında oraya tedavi amaçlı, kurtarma amaçlı gitmesi gerekenler yine Ankara Garı'nda kır beş dakika sonra ambulansın şans eseri gelmesini konuştuk. Belki katliam deyince aslında bunları konuşmak lazım. Katledenler sadece bombayı patlatmakla kalmadılar, aynı zamanda hemen sonrasında gaz bombasıyla, polislerle saldırmayı bir görev bildiler. Aslında bütün bu katliam siyasetini özetleyen şey, katliam sonrasında yaşanan bu kısa anlardır. Biz bunları bugün bir kez daha yaşadık" diye konuştu.
 
HESAP SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
Çepni, "Burada bütün katliam mağdurları ve katliamlara karşı mücadele edenler toplandı ve burada biz nasıl, hangi hakla yürüyeceğiz ve ortakça ne yapacağımızı konuşuyoruz. Acılarımızın hesabını sormaktan vazgeçmiyoruz. 'Unutmuyoruz, alışmıyoruz ve affetmiyoruz' demek için buradayız. Bu mücadeleyi dün olduğu gibi bugün de yarın da mutlaka hem yitirdiğimiz canlarımızın ideallerini sürdürmek, onları bütün yaşamımıza nakşetmek istiyoruz. Mutlaka bu katliam siyasetiyle hesaplaşmak ve özgür bir dünya, insanların özgürce yaşadığı bir coğrafya kurmak üzere mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.
 
FAŞİZMİN SALDIRILARINA KARŞI YANA YANAYIZ
 
ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, "'Vazgeçmiyoruz' şiarıyla yapılan adalet buluşması, aslında çok uzun bir zamandır faşizm koşullarında yaşanan katliamların ve bunların sorumlularından hesap sorulması anı ve sürecinin kendisini ifade ediyor. Bizler sosyalistler olarak adalet mücadelesinin her bir ilmeğinde, her bir aşamasında yer aldık ve bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Aslında meselenin odağında şu duruyor: Bu katliamların örgütleyicileri, bu katliamları yapanlar ve üzerini örtenler aslında yan yana durduklarını görmek zorundayız. Bunlar aynı zamanda bu ülkedeki tek tipleştirmenin, faşizmin, katliamların sorumluları aynı zamanda" diye belirtti.
 
BİRLEŞİK MÜCADELEDE ORTAKLAŞMALIYIZ
 
Tümüklü, "Sorumlulardan hesap sorulması, bir adalet mücadelesi ekseninde örgütlenmesi çok önemli. Burada Cumartesi Anneleri'nden Suruç ailelerine, 10 Ekim ailelerinden Reina'ya, Antep'e, Sultanahmet katliamına kadar bir dizi katliamda yakınlarını kaybetmiş, yaralanmış, fiziki ve psikolojik anlamda katliama maruz kalmış insanlarla yan yanayız. Bundan sonrası açısından belki bir eşikteyiz. Çünkü bu adalet mücadelesi burada bitmeyecek. Adalet mücadelesi verenlerin yan yana gelmesi, birleşik tarzda örgütlenmesi çok kıymetli. Bunun geliştirilmesi lazım, büyütülmesi lazım. Adalet mücadelesi bu ülkede aynı zamanda hesaplaşmanın, faşizme karşı mücadelenin bir odağıdır. Diğer türlüsü aslında her bir acının kendi başına kaldığı ve hesaplaşmanın üzerinin örtüldüğü anı ve süreci ifade ediyor. Bu anlamıyla hesap sormak çok önemli. Vazgeçmiyoruz ekseninde örgütlenen bu adalet mücadelesi büyütmede biz sosyalistler olarak rol almaya devam edeceğiz. Bu anlamıyla herkes için adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz" diye kaydetti.
 
BİRLİKTE İYİLEŞECEĞİZ
 
Amed katliamından yaralı kurtulan ve hala tedavisi devam eden Lisa Çalan, "Neredeyse 4 yıl oldu. 4 yıl içinde birbirimizden haberdar olsak da acılarımızı aynı çatı altında konuşamadık. Bu nedenle bu buluşma ve 'Vazgeçmiyoruz' sloganı çok değerli. Bu sloganla herşeyi bir arada tutup yeniden direnebileceğiz belkide. Özellikle bu süreçte katliam siyaseti ve devam eden katliamlar üzerine konuşmak daha da umutlandıracak ve iyileştirecek" dedi.
 
YAN YANA GELİRSEK ÇOK ŞEY YAPABİLİRİZ
 
Gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren için Galatasaray Meydanı'nda her hafta kayıplarının akibetini sormaktan vazgeçmeyen Cumartesi Annesi İkbal Eren'de buluşmada yerini aldı. Eren, "Az önce Şebnem hoca 'Tek başınıza mücadele edemezsiniz veya başarılı olamazsınız' dedi. Ben abimi gözaltında kaybettim ve 15 yıl aile olarak tek başımıza mücadele etmeye çalıştık ve gerçekten başarılı olamadık. 95 yılından itibaren gözaltında kaybedilenlerin aileleri olarak bir araya geldik. Bu birliktelik bize çok şey kattı. Türkiye'de gözaltında kaybetmenin önüne geçtik. Dolayısıyla burada da acı yaşamış aileler bir araya geldi. Keşke farklı koşullarda bir araya gelseydik ama bu acılı ailelerin bir araya gelmesi ülkede bir çok şeyin ve katliamalrın da önüne geçecektir. Yeter ki acıyı yaşayan insanlar yan yana durmayı başarabilsinler" diye konuştu.
 
KAYBOLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
 
Suruç katliamında oğlu Uğur Özkan'ı kaybeden Süleyman Özkan, acısını Suruç Aileleri İnisiyatifi ile yan yana sarmaya çalışırken büyük bir aile olarak mücadele etmeye devam ediyor. Baba Özkan, "Bu buluşma çok güzel oldu. Avukatımızn söylediği herşeyi en kısa zamanda Suruç ailesi olarak dosyayı alıp değerlendireceğiz ve kitap haline getirmeliyiz. Bu çok önemlidir ve peşini bırakmamalıyız. Bu şekilde hiçbirşey kaybolmayacak" dedi.
 
GERÇEK ADALETE OLAN İNANCIMIZ ARTACAK
 
10 Ekim Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Eşbaşkanı Avukat Mehtap Çoşgun, "Bugün burada hayatını kaybedenlerin aileleri ve geri de kalanlar olarak IŞİD katliamları sonrası büyük bir buluşma gerçekleştirmiş olduk. Herşeyden önce katliamalrdan sonra ses çıkarmanın ve muhalif kalabilmenin, katliamların gerçek sorumlularına ve gerçek adalet talebine ulaşabilmenin bir kez daha vucut bulduğu süreci işletmiş oluyoruz. İlk defa Türkiye'de IŞİD eliyle gerçekleşmiş katliamların mağdurları bir araya geldi. Bu haliyle çok değerli.  Herkesin katliamlar ile iligli söz almasının bizim gerçek adalete olan inancımızı artıracağını düşünüyorum" diye belirtti.
 
LEYLA GÜVEN'E SELAM
 
Barış Annesi Zeynep Ana ise "Bu buluşmanın devam etmesi gerekiyor. Bu buluşma barış için gereklidir ve önemlidir. Özellikle de cezaevleri için gereklidir. Leyla Güven şahsında direnen arkadaşları selamlıyorum. Her zaman bulışmamız gerekiyor. Bu iktidarı devrimemiz için el ele kol kola olmamız gerekiyor" dedi.
 
Suruç şehidi Polen Ünlü'nün babası Şemsi Ünlü ise "Biraraya gelipte çocuklarımız yad etmek gayet güzel" diye tarif etti duygularını.