8 Mayıs 2024 Çarşamba

Katledilen Kürt kadınları Diyarbakır'da anıldı

Paris'te katledilen üç Kürt kadını Diyarbakır'da anıldı. Kadınların mücadele hayatlarının hatırlatıldığı anmada, onların mücadelesinin süreceği vurgulandı. 

Tevgera Jinên Azad (TJA), Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 4 Ocak 2016 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde katledilen kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar için Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar ilçe binasında anma gerçekleştirdi. Anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi, DBP ile HDP il ve ilçe örgütleri katıldı.

Anmada konuşan DBP Diyarbakır il Eşbaşkanı Sevval Gülmez, sistemin tahakküm edemediği bir toplumun öncelikle gençlerine ve kadınlarına saldırdığını belirtti. Kürt özgürlük mücadelesine öncülük yapanların kadınlar olduğunu ifade eden Sevval, "Faşizmin 'önce kadınları vurun' söylemi Kürdistan coğrafyasında 'önce Kürt kadınlarını vurun' şeklinde oldu. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a düzenlenen komplonun ardından Sayın Öcalan'ın bir söylemi olmuştu: Yürütülen diyaloglar, ateşkesleri sonlandırmak için yine zarar verecekleri ilk kişiler Kürt kadınları olacaktır.' Paris katliamı ile bu söylem yerini buldu. Katledilen kadınlar bize en büyük mirası mücadele etmeyi bıraktı. Kürtleri katlederek bitiremezsiniz" dedi.

HDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Yaşamı kavga ile geçen Sakine ve bütün arkadaşları saygı ve minnetle anıyorum. Sakine, 'Devrim olsa da kavgam bitmez' diyordu. Onlar kadınları vurdukça kadınlar daha çok özgür yaşam tutkusunu alarak meydan okudular. Bu meydan okuma büyük bir kitleselliğe ulaşarak mücadele yürütülmeye devam edildi. Bu iktidarların en büyük korkusu kadınlardır. Bu coğrafyada kadınlar en çok onlara korku salıyor. Bundan kaynaklı da en çok kadınları hedef alıyorlar. Ama kadınlar bin yıllardır devam ettikleri mücadele ile dünyanın her yerinde büyük bir değişimin öncülüğünü yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, çok önemli ve zorlu bir süreçten geçtiklerine işaret ederek, "İktidar hiçbir halkın bir araya gelerek mücadele etmesini istemiyor. Ancak iktidar şunu iyi bilmelidir. Kürt halkı hiçbir zaman geri adım atmadı. Bizlerde Kürt kadınları olarak sözlerimiz ve zılgıtlarımız ile her zaman alanlarda olacağız. Kadınlar kendilerine giydirilen kölelik elbisesini yırttı. Sayın Öcalan'ın felsefesiyle yaşamlarını devam ettiren bu kadınlar katledilmiş olabilirler. Ancak bizler de ardılları olarak mücadelemize devam edeceğiz. Her yerde Kürtlere yönelik katliamlar gerçekleşiyor. Bizlerde bunlara karşı diyoruz ki kimse Kürt halkının sesini kısamaz. Nasıl ki Rojava'da kadınlar Sayın Öcalan'ın felsefesiyle DAİŞ'e karşı savaştı. Burada da kadınlar bu mirası devir alarak direnişlerini yükselteceklerdir. Paris'te ve Silopi'de katledilen kadınların failleri hala cezalandırılmış değil. Ancak bizler diyoruz; kimse Kürt kadınlarının sesini kısamaz" diye konuştu.

Anma, Sakine Cansız ve diğer 5 kadın için hazırlanan sinevizyon gösterimi ile son buldu.