2 Mayıs 2024 Perşembe

Katledilen Kürt kadın siyasetçiler anıldı

Katledilen Kürt kadın siyasetçiler Şırnak'ta anıldı. Anmada, mücadelelerinin anılarına bağlılıkla sürdürüleceği kaydedildi. 

Tevgera Jinên Azad (TJA), Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 4 Ocak 2016'da Şırnak'ın Silopi ilçesinde özyönetim direnişinde katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ı andı. Anmaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir ve Hasan Özgüneş, Sêvê, Pakize ve Fatma'nın anneleri Sakine Demir, Behiye Nayır ile Hatice Uyar, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlik kapsamında ilk olarak Silopi'de katledilen 3 kadın siyasetçi Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır'ın Şırnak'ta Şehri Nuh Mezarlığı'nda bulunan mezarları ziyaret edildi. Mezarlıkta konuşan Sêvê Demir'in annesi Sakine Demir, çocuklarının tek isteğinin "barış" ve "özgür bir ülke" olduğunu belirterek, "Üç arkadaş şahsında Kürdistan şehitlerini anıyorum. Bizim şehidimiz Kürdistan'ın şehitleridir. Onlar kültür, dil ve kimlikleri için mücadele ettiler. Onlar barış ve huzuru istiyorlardı. Kalıcı bir barış için bu ağır yükü sırtladılar. Kadın özgürleşmeyene kadar, toplumda özgürleşmez. Gün özgürlük, birlik ve kazanma günüdür. Bugün direnenler barışın inşası için direniyorlar. Arap, Türk ve bütün diğer dünya halkların kurtuluşu Kürtlerin elindedir. Kürt halkı boyun eğmedi ve eğmeyecek" dedi.

Katledilen 3 Kürt siyasetçinin mücadelesine dikkat çeken HDP'li Nuran İmir ise 3 kadının siyaset alanında öncü olduğunu ifade ederek, "Özgürlük, barış ve demokrasi için büyük çalışmalar yürüttüler. Hem halk tarafından hem de devlet tarafından tanınıyorlardı. Bilinçli bir şekilde bu üç kadın hedef tutuldu. Bu üç kadının katledilmesiyle özyönetim sürecini boşa çıkartmak istediler. Botan kadınları her süreçte olduğu gibi o süreçte de öncülük yaptılar. Bu katliamla Botan kadınlarının gücü ve iradesini kırmak istiyorlardı. Katliamın üzerinden 6 yıl geçti ama öfkemiz hala dün gibi taze. Her mücadele ettiğimizde bu öfkemizi aklımıza getiriyoruz" diye konuştu.

Aradan geçen sürece rağmen faillerin hala yargılanmadığına dikkat çeken Nuran, "Üç arkadaşımız cinsiyetçi ve ırkçılığa karşı mücadele ettiler. Sadece tek istekleri vardı; özgür bir ülke ve eşit bir yaşam. Kadınların katledilmesiyle Kürtlerin mücadelesinin önüne geçmek istediler ama başaramadılar. Mücadelemiz daha da büyüdü. Arkadaşlarımızı katledenleri iyi tanıyoruz. Şu ana kadar tek bir kişi bir yargılanmadı. 6 yıldır dava hala sürüyor, ama hala sonuçsuz. Roboski ve Cizre'de ki cezasızlıkla aynı. Failler yargılanana kadar adalet arayışımız sürecek" dedi.

Ardından Silopi'ye geçilerek anma etkinliği düzenlendi. HDP ilçe örgütü binasında düzenlenen anmada, salona katledilen kadınların fotoğrafları konularak, mumlar yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP Silopi İlçe Eşbaşkanı Asuman Kültür, 6 kadının mücadelesinin izinde olduklarını belirterek, failler yargılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise katledilen 6 kadının anısı önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Orhan, şöyle devam etti: "Sakine şahsında Paris'te 3 kadının katledilmesiyle neyi amaçladıklarını bilmemiz gerekiyor. Bu katliam İmralı'da görüşmeler sağlandığı süreçte yapıldı. Düşmanlarımız Kürt halkına bir mesaj verdi. Bu katliamla barışın yolu kapandı. Onların hedef tutulmasıyla Kürt halkının mücadelesine engel olmak istediler. Öncü Kürt kadınlarının yolunu kapatmak istediler ancak Kürt halkı direniş ve mücadelesi ile cevap oldu."

Ardından 6 kadın siyasetçinin hayatının yer aldığı sinevizyon gösterimi izletildi. Bu sırada salonda duygusal anlar yaşandı.

Anma okunan mevlit ile sona erdi.