28 Mart 2024 Perşembe

Katledilen Fatma'nın davası yine ertelendi

Fatma Altınmakas'ı katleden Kazım Altınmakas bugün görülen duruşmada yine bilindik ifadelerle kendini aklamaya çalıştı. Dava ertelenirken avukatlar olayda azmettirici olan Sinan Altınmakas ve ailesinin de yargılanmasını istedi. 

Muş'un Malazgirt ilçesinde 2020'de Fatma Altınmakas'ı katleden Kazım Altınmakas'ın tutuklu yargılandığı davanın 8. duruşması Patnos Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Tevgera Jinen Azad (TJA), STAR Kadın Derneği, Van Kadın Platformu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, HDP'li Milletvekilleri, HDP Patnos Belediye Eşbaşkanı, İstanbul'dan bir grup bağımsız feminist ve Fatma Altınmakas'ın avukatı Mir Bedirhan Ayaz katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Van ÖHD, İHD ve STAR Kadın Derneği dosyaya müdahillik talebinde bulundu. Müdahilliklerin taleplerine ilişkin mahkemeye verilen takdir hususunda Fatma Altınmakas'ın katledilmesinden "etkilenmediğini" öne sürülerek ret kararı verildi.

'AZMETTİRİCİLER DOSYAYA DAHİL EDİLSİN'
Duruşmada savunma yapan Muş Barosu'ndan avukat Ruken Güven, Fatma Altınmakas'a tecavüz eden Kazım Altınmakas'ın kardeşi Sinan Altınmakas ve ailesinin "azmettirici" olarak dosyaya dahil edilmesini talep ederek, "HTS kayıtlarında Kazım ile sık görüşmeleri var. Sinan Altınmakas'ın sanık ile görüşmeleri nedeniyle soruşturmanın genişletilmesi gerekiyor" dedi.

'SORUŞTURMA GENİŞLEMELİ'
Fatma Altınmakas'ın kardeşi ve aynı zamanda avukatı olan Mir Bedirhan Ayaz da "Bu cinayeti fail mutlak suretle tek başına işlemedi. Dosya kapsamında 4 kişi hakkında soruşturma açılması gerekir. Soruşturmanın genişletilmesi gerekir" dedi. Av. Mir Bedirhan Ayaz, Fatma'nın katledilmeden önce yengesiyle yaptığı telefon görüşmesinde "Beni öldürmeye karar vermişler. Sinan'ın ve ailesinin baskısı var" demiş. Fatma, aile içinde verilen kararla katledildi" ifadesini kullandı.

Duruşmaya Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBiS) ile katılan Kazım Altınmakas ise bilindik bahaneler ile kendini savundu. Sanığın savunmasına duruşmaya katılan kadınlar tepki gösterdi.

Savunmaların ardından mahkeme, eksik hususların giderilmesi ve önceki duruşmada kayyım atanarak koruma altına alınan Fatma Altınmakas'ın 6 yaşındaki çocuğunun beyanlarının alınmasına karar verdi. Öte yandan sanık Kazım Altınmakas'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşma tarihini 7 Temmuz olarak belirledi.