2 Mayıs 2024 Perşembe

Katledilen Fatma Altınmakas'ın davası ertelendi

Tecavüze uğradıktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın 3'üncü duruşması görüldü. Mahkeme heyeti savcının taleplerini kabul ederken, Fatma Altınmakas'ın avukatlarının taleplerini reddetti.

Muş'un Malazgirt ilçesinde, aile içerisinde tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin davanın 3'üncü duruşması görüldü. Patnos Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada katil Kazım Altınmakas hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan Kazım Altınmakas, bir önceki duruşmada yaptığı savunmayı tekrar etti. Mahkeme heyeti daha sonra Kazım Altınmakas'ın yeğeni Erhan Altınmakas'ı tanık olarak dinledi.

Erhan Altınmakas olaya dair bir bilgisi olmadığını, amcası Kazım Altınmakas'a evini Bursa'ya götürmesi hususunda herhangi bir baskı olup olmadığını bilmediğini söyledi. Dosya savcısının Fatma Altınmakas'ın en büyük çocuğunun tanık olarak dinlenmesini talebini kabul eden mahkeme heyeti, Fatma Altınmakas'ın avukatının dosyanın bilirkişi olarak bir sosyoloğa gönderilerek rapor hazırlanması talebini reddetti.

Duruşma eksik olan evrakların tamamlanması, HTS kayıtlarının dosyaya eklenmemiş olması ve diğer tanıkların dinlenmesi için ertelendi.

NE OLMUŞTU
Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı köyünde yaşayan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi S. Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğramış, 12 Temmuz 2020'de Konakkuran Jandarma Karakolu'na suç duyurusunda bulunmuştu. Şikayet sonrası S. Altınmakas gözaltına alınarak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesine rağmen, "dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgahı oluşu, delilleri karatma ihtimali olmadığı" bahanesiyle serbest bırakılmıştı.

Ayrıca Fatma Altınmakas'ın, jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda, Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıkmıştı. S. Altınmakas'ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından öldürüldü. Kazım Altınmakas, "kasten öldürme" suçundan tutuklandı. 

Fatma Altınmakas'a tecavüz eden S. Altınmakas'ın tutuklanması için Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuru ise "adli kontrol tedbirleri ölçülü" denilerek reddedildi. Görülen ilk duruşmada Fatma'ya tecavüz ettiği belirtilen S. Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden S. Altınmakas,  "Kazım abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış" itirafında bulundu.