29 Mart 2024 Cuma

Katledilen Bahar Hezer 3 kentte anıldı

Urfa'da 3 Aralık'ta katledilen Bahar Hezer, meslektaşları ve demokratik kitle örgütleri tarafından 3 ayrı kentte anıldı. Yapılan eylemlerde, kadın cinayetlerine dönük cezasızlık politikalarının katillere cesaret verdiği vurgulandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Urfa'da 3 Aralık'ta katledilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Urfa Şubesi yöneticisi Bahar Hezer için birçok kentte açıklama düzenledi.

URFA
Urfa'da kadın örgütleri, Emek ve Demokrasi Platformu, TMMOB'a bağlı odalar İMO şube binası önünde açıklama yaptı. Şube binasına Bahar Hezer'in fotoğrafı asılırken, eylemde "Bahar'ın mücadelesine sahip çıkacağız" pankartı ve "Jin, jiyan, azadi", "Koruma, aklama, yargıla", "Bahar için adalet" yazılı dövizler taşındı.

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) yöneticisi Elif Erdem, kadın cinayetlerindeki cezasızlık politikalarının katillere cesaret verdiğini vurguladı. Bahar Hezer'in katledilmesinin İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarına karşı saldırganlık ve şiddet ikliminden ayrı ele alınamayacağını kaydeden Erdem, "Kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu biliyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz. Takılan kravatlara yapılan indirimlere tahammülümüz artık yok" ifadelerini kullandı.

Kadın düşmanı tüm politikalara karşı mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizen Erdem, şöyle devam etti: "Bahar'ın asla yalnız olmadığını, susmadığımızı, korkmadığımızı, itaat etmediğimizi, Bahar'ın katilinin en ağır cezayı alması için biz kadınların sürecin takipçisi olacağımızı, artık tek bir kadının bile cinayete kurban gitmemesi için mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini ve asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."


Açıklama "Jin, jiyan, azadî", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları ve oturma eylemiyle son buldu.

Urfa Barosu da ayrıca basın açıklaması düzenleyerek Bahar Hezer'i andı. Baronun Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Yasemin Karakeçili, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son bulana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Karakeçili, "Katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Baharlarımızı kışa çevirmelerine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

MARDİN
TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), şube binasında yaptığı açıklamayla kadın cinayetlerine tepki gösterdi. İMO Mardin Şube yöneticisi Mizgincan Dinç Arsu, "Kadınların can güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidar, sadece kendisini korumuş durumda. Bahar bizim arkadaşımız, yoldaşımızdı. Bu canice bir cinayet. Ekonomik anlamda kendi olmaya çalışan bir ablayı, kardeşi, çocuğu, kadını, bir bireyi; bir erkek öldürdü. Bizler bu şehrin kadınlarıyız, kadın mühendisleri, mimarları, şehir plancılarıyız. Devletin tüm mekanizmaları ve tüm bireyler üzerine düşeni yapmalı. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz. Şiddetin her türlüsünün karşısında yer alacağız" ifadelerini kullandı. 
 
Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.

DİYARBAKIR
TMMOB Diyarbakır İKK, İnşaat Mühendisleri Odasında basın toplantısı düzenledi. TMMOB İKK Eş Sözcüsü Sorgül Aytek Avşar, kadınların güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidarın sadece kendisini koruduğunu kaydetti.

Cezasızlık politikalarının kadın katillerine cesaret verdiğini söyleyen Avşar, kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı. Avşar, "Kadın düşmanı politikaların kadına karşı şiddetin her türünü doğurduğunu ve her gün kadınların katledildiğini görüyoruz. Şiddetin her türlüsünün karşısında yer alacağız. Bahar'ın katilinin en ağır cezayı alması için biz kadınlar sürecin takipçisi olacağız. Mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini ve asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz" ifadelerini kullandı.