3 Mayıs 2024 Cuma

Katledilen 29 işçi için açıklama yapılacak

29 işçinin katledildiği Masquerade Club önünde 2024 1 Mayıs Taksim Platformu'nun çağrısıyla 13 Nisan Cumartesi günü 14.30'da açıklama yapılacak. Gece kulübünde yaşananların kaza değil katliam olduğunun altını çizen 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, "İşçi katliamlarına karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e" çağrısı yaptı. 

2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 13 Nisan günü Masquerade Club'da katledilen 29 işçi için bir araya gelecek. Tadilatın kaçak yapıldığı, acil durum planının olmadığı, İSİG önlemlerinin hiçbirinin alınmadığı gece kulübünde 29 işçinin göz göre göre ölüme sürüklendiği ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda oluşan tepkilerin ardından ise 8 kişi göstermelik tutuklanmıştı.

İşletme ruhsatı 1987 yılında verilen gece kulübü 2018 yılında yenilendi. 2018 yılından bu yana işletme ne denetlendi, ne de tadilat başvurusu yapıldı. Yangının ardından Beşiktaş Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, sorumluluğu üzerinden atmak için -1 ve -2 katlarında olan işletmenin tadilat başvurusunun; şikayet ya da bildiren olmadığını öne sürdü. Ancak işletmenin civarında yaşayan halk, defalarca şikayet ettikleri yönünde sosyal medyada gazetecileri etiketleyerek yetkililerin yalanlarını teşhir etti.

Gayrettepe'de bulunan Masquerade Club adlı gece kulübünde 2 Nisan'da çıkan yangında 29 işçi göz göre göre ölüme sürüklendi. Soruşturma kapsamında yalnızca 11 kişi gözaltına alındı, 8'i "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan tutuklandı.