20 Mayıs 2024 Pazartesi

Katledilen 21 işçi anıldı: Davutpaşa'yı unutmadık

İstanbul Zeytinburnu'nda meydana gelen Davutpaşa patlamasında 14 yıl önce katledilen 21 işçi patlamanın gerçekleştiği yerde anıldı.

Adalet Arayan İşçi Aileleri "Davutpaşayı unutmadık, unutturmayacağız. 14 yıldır adalet arıyoruz" pankartı ile patlamanın olduğu yere sloganlarla yürüdü. Aileler adına basın açıklamasını okuyan İdris Çabuk, 31 Ocak 2008'de kaçak bir maytap atölyesinde gerçekleşen patlamada yaşamını yitiren 21 işçinin isimleri anarak başladı.

'ACILARIMIZ BİZİ ADALET MÜCADELESİNDEN SOĞUTMADI'
Çabuk, patlamadan sonra ailelerin yıllarca adalet aradığını hatırlatarak şunları ifade etti: "Yıllarca, görevini yerine getirmeyenler, ihmali olanlar sanık olsun, yargılansın diye uğraştık. Sanık oldular, bu seferde adil ve etkin yargılama süreci oluşsun diye çabaladık. Bu da yetmedi, kaybettiğimiz canlarımızı geri getirmese de 'ihmali de, ihlali de olanın yanına kar kalmasın, yeni iş cinayetleri olmasın' dedik. Yargılamanın tamamlanmasını istedik. 14 yıl boyunca, acılarımızın bizi adalet mücadelesinden soğutmasına izin vermedik."

'BAŞKA İŞÇİ KATLİAMLARIYLA YALANLANDI'
14 yılda verilen adalet mücadelesini ve dava sürecini aktaran Çabuk davalarda çıkacak kararın önemini şu şekilde vurguladı: "Hep söyledik, işverenleri/yetkilileri görevlerini yapmaya zorlayacak olan, iş cinayetleri davalarındaki etkin/caydırıcı kararlardır. Bu kararlar, ihmali olanların pişmanlık duymalarına, kamu hizmetlerini yerine getiren kurumların daha düzgün bir işleyişe kavuşmasına ve işverenlerin işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyet olarak görmemelerine vesile olurlar ya da aynı felaketlerin teşvikçisi olurlar. Nitekim zaman bizi doğrularken, Davutpaşa patlamasının tek sorumluluğunun iş yerinin ruhsatsız olmasına bağlayanları; başka patlamalar, başka işçi katliamları ile yalanladı."

'KAZANMA HIRSI KATLİAMLARIN SÜRMESİ'
Hendek işçi katliamına da değinen Çabuk, "Müstakil ve ruhsatlı bir alanda kurulan Türkiye'nin en büyük maytap fabrikasındaki patlamadan sağ kurtulan işçi kardeşlerimizin de dediği gibi; denetimsizlik ve işverenin daha fazla kazanma hırsı bu katliamların sürmesinin temel sebebi" vurgusu yaptı.

Açıklamanın ardından katliamın gerçekleştiği yere karanfiller bırakılarak eylem sona erdi.