19 Nisan 2024 Cuma

Katar Emirinin annesinin arazisi yapılaşmaya açıldı

Tüm itirazlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanığının Kanal İstanbul Projesi için yeni hazırladığı planlanda Katar Emiri'nin annesine ait şirketin satın aldığı arazi yapılaşmaya açıldı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılında "çılgın proje" olarak duyurduğu Kanal İstanbul Projesi çevresinde kurulacak yeni şehir için tüm itirazlara rağmen çalışmalar sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yedi etaptan oluşan 1/5000'lik Nazım ve 1/1000 Uygulama İmar Planı hazırlıyor. Projenin ilk üç etabından oluşan ve Arnavutköy ile Başakşehir ilçelerini kapsayan planlar bakanlık tarafından 2 Temmuz'da itiraz süreci için askıya çıkarıldı.

Öte yandan bakanlığın hazırladığı yeni planlarda Katar Emiri'nin annesinin şirketinin satın aldığı arazi de yapılaşmaya açıldı. Turizm ve ticaret alanı olarak belirlenen 44 dönüm arazide emsale dahil 22 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Yüksekliği en çok zemin + iki kat ile sınırlandırılan arazinin tamamında turistik yapılar inşa edilirse, iki bodrum katı iskan edilebilecek. Toplam emsal inşaat alanının en çok yüzde 30'u ticaret alanı olarak ayrılabilecek.

Plana göre, turizm ve ticaret alanlarında iş, alışveriş ve yönetim merkezi, otel, motel, ofis, büro, lokanta, çarşı, çok katlı mağazalar, banka ve finans kurumları inşa edilebilecek. Bu işlevler bir arada olabileceği gibi ayrı bloklar şeklinde de projelendirilebilecek.

2018 YILINDA ŞİRKET KURULDU
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani'nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned, 8 Kasım 2018'de 100 bin lira sermaye ile Triple M Gayrimenkul Turizm Ticaret Anonim Şirketi'ni kurmuştu. Başakşehir merkezli şirketin hisselerinin yüzde 45.45'ini Şeyha Moza'ya, yüzde 31.82'sini Katar eski Başbakan Yardımcısı Abdullah bin Hamad el-Attiyah'ın eşi olan Munira bint Nasır el-Misnad'a, yüzde 22.73'ünü ise Shanna Nasır el-Misned'a pay edilmişti.

Şirket kurulduktan 1.5 ay sonra Kanal İstanbul güzergahında yer alan 44 bin 702 metrekare araziyi satın aldı. Arazi, imar planlarında ‘tarla' olarak görünüyordu.